Συμβαίνει τώρα:
Βροχές και μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας
Οικονομία

Βέρτιγκο στις διεθνείς αγορές – Όλοι συμφωνούν ότι τους τρομάζει το άγνωστο που έρχεται

Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει δειλά δειλά στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη. Αποτελεί ένα στοίχημα η όσο το δυνατό μικρότερη ύφεση, αφού όλοι παραδέχονται ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί με αρνητικό πρόσημο. Οι αγορές έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας και κινούνται ανοδικά.

Την αισιοδοξία αυτή για την οικονομία ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι επενδυτές εκείνοι που τοποθετούνται στο πετρέλαιο. Έτσι ενώ τα χρηματιστήρια χθες σημείωσαν σημαντική που κινήθηκε άνοδο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη για το πετρέλαιο.

Click4more Έτσι θα επιδοτηθούν οι μισθοί εργαζομένων για να σωθούν θέσεις εργασίας

Χαρακτηριστικά η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατρακύλησε χθες κάτω από 13 δολάρια το βαρέλι με απώλειες κοντά στο 25%. Αντίθετα ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 358,51 μονάδες ή 1,51% και έκλεισε στις 24.133,78 μονάδες. Ο S&P 500 πρόσθεσε 41,74 μονάδες ή 1,47% στις 2.878,48 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 95,64 μονάδες ή 1,11% στις 8.730,16 μονάδες. 

Στην Ευρώπη ο δείκτης Dax στην Φρανκφούρτη είχε άνοδο 3,13% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 2,55%. Στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε κέρδη 1,10%. Σημαντική ήταν η άνοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 3,26%.

Ξένοι επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης βρίσκονται μάλλον και αυτοί σε πανικό από την επέλαση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ειδικά για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις απέχουν παρασάγγας, η μία από την άλλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μεν ΔΝΤ εκτιμά ύφεση κοντά στο 10%, χθες η Morgan Stanley σε report αναφέρει ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 21,2%, ενώ την ίδια ώρα η BofA την προσγειώνει στο 7,3%.

Click4more Αυτή είναι η «νέα κανονικότητα»: Τι ανοίγει και πότε

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πάντως θεωρεί όλες τις παραπάνω εκτιμήσεις υπερβολικές και βλέπει την ύφεση να είναι κοντά στο 4%.

Η μόνη ίσως πραγματική προσέγγιση είναι αυτών που λένε ότι τα πάντα είναι ρευστά. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πως θα συμπεριφερθεί ο ιός, αφού από αυτόν και μόνο εξαρτάται το μέγεθος της ύφεσης. Όσο ταχύτερα επιστρέψει η κανονικότητα τόσο μικρότερη θα είναι και όσο αργότερα τόσο μεγαλύτερη.

Morgan Stanley

Αν και βλέπει ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο του 2020, η Morgan Stanley εκτιμά πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ (όπως και άλλων οικονομιών της ευρωπεριφέρειας) στα προ πανδημίας επίπεδα, είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2022. Όπως εκτιμά, φέτος η ύφεση θα φτάσει το 13,3%, αν και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης (και όπου η ύφεση στην ευρωζώνη από 10,8% θα κινηθεί στο 19,2%) μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 21,3%.

Αυτή είναι η χειρότερη εκτίμηση που έχει δοθεί έως σήμερα για την Ελλάδα, και η οποία ωστόσο βασίζεται σε πολύ ακραία σενάρια. Μάλιστα, στο αισιόδοξο σενάριο της επενδυτικής τράπεζας, η ύφεση στην Ελλάδα φέτος μπορεί να κινηθεί και στο 6,6%. Σε ό,τι αφορά το 2021, η ανάπτυξη τοποθετείται από το 1,1% (δυσμενές σενάριο), έως το 4,3%.

BofA

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America, η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος θα φτάσει το 7,5% και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 9,8% το 2021. Πάντως, όπως τονίζει, η ανάκαμψη στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο αυτή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα