Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία και η κατάσταση είναι απελπιστική. Που σημαίνει οτι αφού δεν βγαίνουν οι αριθμοί θα χρειαστούν νέα μέτρα!
Μόλις έναν μήνα πριν κλείσει το 2011 σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι μαύρες τρύπες αντί να μικραίνουν μεγαλώνουν! Πάντως, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να είναι φοροεισπρακτικά γιατί κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την ήδη μεγάλη ύφεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήκαν νέα μέτρα με την τρόικα.
Ωστόσο, θεωρούνται δεδομένα τα νέα μέτρα, αλλά ουδείς γνωρίζει σε ποιό τομέα και τι είδους μέτρα θα είναι αυτά. «Δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα για το 2012» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των συζητήσεων με την Τρόικα.
Από την πλευρά η λεγόμενη τρόικα του ΠΑΣΟΚ δια στόματος Άννας Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζουν πως δεν θα ανεχθούν άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, ενώ και η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πώς τα όποια νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί.
Μέσα στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 3,1%. Οι δαπάνες μπορεί να μειώθηκαν αλλά όχι όσο είχε προβλεφθεί. Κι αυτό, γιατί πολλά χρήματα διοχετεύθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία για να μπορούν να πληρώνουν στην ώρα τους, στον ΟΑΕΔ, αφού οι δικαιούχοι των επιδομάτων ανεργίας όλο και αυξάνονται, ενώ πληρώνουμε ακόμα παλιές αμαρτίες στις προμήθειες των νοσοκομείων.
Πιο αναλυτικά:
Το έλλειμα διευρύνθηκε κατά 5,1% στα 20.516 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το ενδεκάμηνο Ιανουάριου – Νοεμβρίου 2011. Ο στόχος, όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012, ήταν για έλλειμμα 21.063 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 19.516 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 739 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 43.833 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010. Σύμφωνα με το υπουργείο, η υστέρηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 81,2% ή κατά 1.184 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2010.
Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.657 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
– στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
– στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1.339 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.768 εκατ. ευρώ που υπερέβη την μείωση κατά 1.429 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:
– τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.611 εκατ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1.583 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ κατά 100 εκατ. ευρώ και στο ΝΑΤ κατά 42 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
– ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και
– τα νοσοκομεία κατά 1.059 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι τη Γενική Κυβέρνηση. Δεν αφορούν δηλαδή το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων, βάση των οποίων προσδιορίζεται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA95, που συνιστά και το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.
Ευρωζώνη υπάρχει ακόμα, ευρω-ζωή; Έσκασε η φούσκα Μέρκελ – Σαρκοζί με πρώτο θύμα την Ελλάδα – Όλος ο πλανήτης εκτιμά πως χρεοκοπούμε ΆΜΕΣΑ