Στασιμότητα προβλέπεται από πέντε στους δέκα επιχειρηματίες του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) σε ό,τι αφορά την κατάσταση της επιχείρησής τους για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα νέα αναφορικά με την πρόθεσή τους σε ό,τι αφορά το προσωπικό που απασχολούν.
Αυτά προκύπτουν από το δίμηνο Βαρόμετρο του ΒΕΘ για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023, που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview ηλεκτρονικά σε 452 επιχειρήσεις/μέλη του επιμελητηρίου και παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης στη διάρκεια εορταστικού γεύματος που παρατέθηκε στους δημοσιογράφους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ανέφερε ότι το επιμελητήριο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δραστηριότητα επικεφαλής της οποίας τίθεται η γενική γραμματέας, Πολύμνια Αλεξιάδου, ενώ μέσα στο 2024 θα δημιουργηθεί και ειδική επιτροπή για την οργάνωση του εορτασμού των 100 ετών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 2025.
Επιπλέον, ο κ. Καπνοπώλης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας αγροτικών τμημάτων μέσα στα επιμελητήρια της χώρας και διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα, και μόνο αυτό, θα τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), αύριο στις 16.00 στην Αθήνα.
Το δίμηνο Βαρόμετρο του ΒΕΘ
Δεν διαβλέπουν βελτίωση, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αναφορικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, με τους πέντε στους δέκα, να κάνουν λόγο για στασιμότητα. Την ίδια ώρα, πάντως, έξι στους δέκα κρίνουν ως ικανοποιητική την κατάσταση των βιοτεχνιών τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των συμμετεχόντων κρίνει ως ικανοποιητική την κατάσταση της επιχείρησής του, το 18% την αξιολογεί ως καλή, ενώ το 22% την χαρακτηρίζει κακή. Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 53% εκτιμά πως θα παραμείνει ίδια η κατάσταση της επιχείρησής του, το 25% ,μιλά για χειροτέρευση, ενώ το 22% βλέπει καλυτέρευση.
Υπενθυμίζεται ότι δυο μήνες νωρίτερα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, το 52% εκτιμούσε πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα παραμείνει τους επόμενους έξι μήνες ίδια, το 36% μιλούσε για χειροτέρευση το 12% έκανε λόγο για βελτίωση.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα αναφορικά με την πρόθεση διατήρησης του προσωπικού τους πρώτους δυο μήνες του 2024, καθώς το 76% προγραμματίζει να κρατήσει τους εργαζόμενους του, το 14% να προσλάβει και μόλις το 10% σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.
Ίδιος παρέμεινε σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, ο τζίρος για το 49% των ερωτηθέντων, μείωση καταγράφηκε για το 33%, ενώ βελτίωση απάντησε πως παρουσίασε το 18%.
Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας παρέμεινε σε θετική τροχιά και το τελευταίο δίμηνο του έτους, ήτοι στο 2,1%,ποσοστό, ωστόσο, μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο όποτε ήταν στο 3,6%. Τονίζεται πάντως ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας, παρέμεινε, καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε θετικό πεδίο, παρά το γεγονός ότι παρουσίαζε σκαμπανεβάσματα.