Κυριακή, 29 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Βόμβα σε ασφαλιστικό και προϋπολογισμό από το κουαρτέτο – Οργή στην κυβέρνηση – Απειλή νέων μπλόκων από τους αγρότες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Τρίζει η εύθραυστη εκεχειρία κυβέρνησης – αγροτών μετά τις  απαιτήσεις για το ασφαλιστικό
– Νευρική κρίση σε πολλούς υπουργούς προκαλούν τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου
– Φόβοι για το… κακό σενάριο στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους να δέχονται τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ

Οι αντιρρήσεις του κουαρτέτου σε πολλές επιλογές και κυβερνητικές αποφάσεις που αρνούνται να εγκρίνουν, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται παράλογη και αλαζονική, ενώ με πολιτικούς όρους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συμπεριφορά επικυρίαρχων.

Η απορριπτική στάση των τεχνικών κλιμακίων προκαλεί και προβληματισμό για την πορεία της αξιολόγησης και φόβους πως το παιχνίδι της καθυστέρησης είναι ενορχηστρωμένο ώστε με την απειλή της καθυστέρησης να προκαλέσουν μεγαλύτερες υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό πρωτίστως, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το δημοσιονομικό κενό.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται πως αλλάζει τακτική και όπως αποκάλυψε χθες το newsit.gr σκοπεύει να προχωρήσει ως το τέλος Μαρτίου στην κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την αυτοδήλωση των ¨μαύρων¨ εισοδημάτων και στη συνέχεια με τη σιωπηρή συναίνεση των Ευρωπαίων του κουαρτέτου (αν υπάρχει) να προχωρήσει στην ψήφισή τους.

Οσον αφορά στα ζητήματα που τα τεχνικά κλιμάκια απορρίπτουν προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης εν αρχή ην το εργόσημο και το αγροτικό μητρώο. Η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού με τους αγρότες υποσχέθηκε να προχωρήσει στην εκκαθάριση του αγροτικού μητρώου και σε έναν νέο ορισμό για τον αγρότη με βάση κυρίως το δηλωθέν εισόδημα. Όμως, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν άλλες απόψεις και προς το παρόν αρνούνται την έγκριση και μπλοκάρουν την υλοποίηση των μέτρων.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι πως βρίσκεται εκτεθειμένος ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος εξήγγειλε τις ρυθμίσεις (μεταξύ άλλων) στους αγρότες και ο δεύτερος είναι η ανησυχία μήπως πυροδοτηθούν νέα μπλόκα στις εθνικές οδούς, ιδίως τώρα που το προσφυγικό βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει ακόμα αδυναμία διαχείρισης.

Όμως, εκτός από τις ρυθμίσεις για τους αγρότες τα τεχνικά κλιμάκια μπλοκάρουν και άλλες κρίσιμες ρυθμίσεις οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην οικονομία και απειλούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το κουαρτέτο έχει πει STOP στις προτάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις (τόσο για το έντυπο όσο και για τον αριθμό των δόσεων) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων και επομένως η είσπραξη των φόρων, τη στιγμή που η προϋπολογισμός έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.

Στέρηση εσόδων προκαλεί και η άρνηση των κλιμακίων να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για την αυτοδήλωση των ¨μαύρων¨ εισοδημάτων, στο οποίο η κυβέρνηση στηρίζει πολλά για να αυξήσει τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των παρελθόντων οικονομικών ετών.

Εδώ οι διαφωνίες εντοπίζονται στα κίνητρα που καθιερώνει η πρόταση για να κάνει πιο ελκυστική την προσέλευση των φοροφυγάδων και την εισροή χρημάτων που έχουν διοχετευθεί στο εξωτερικό.

Την οργή όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αγοράς αυτοκινήτου προκαλεί η άρνηση της έγκρισης για την απόσυρση, που έχει σαν αποτέλεσμα το «πάγωμα» της αγοράς αυτοκινήτου.

Τέλος, αντιρρήσεις έχουν τα τεχνικά κλιμάκια και για τις νέες προτάσεις για την πάταξη της ¨μαύρης¨ εργασίας. Όπως, είχε πρώτο αποκαλύψει το newsit.gr στο υπουργείο Εργασίας έχουν επεξεργαστεί σχέδιο σύμφωνα με το οποίο μειώνονται τα πρόστιμα στις 3.500 από 10.550 ευρώ ανά απασχολούμενο χωρίς ασφάλιση, αρκεί ο εργοδότης να προσλάβει τον εργαζόμενο και να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

Αντί αυτού τα τεχνικά κλιμάκια προτείνουν την δραστική αύξηση του προστίμου.

Τα STOP των τεχνικών κλιμακίων προκαλούν νευρική ταραχή και οργή αφού εμποδίζουν τη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής και ορισμένοι υπουργοί κάνουν λόγο ακόμα και για υπονόμευση του έργου της κυβέρνησης, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν λόγο για πρόκριμα του τι θα γίνει τελικά και την αξιολόγηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε