Οικονομία

Ανοίγουν θυρίδες όσων χρωστούν στην Εφορία – Στόχος η είσπραξη 5,5 δισ

Εφόδους ακόμη και σε θυρίδες, όσων χρωστούν στην Εφορία, ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, στην προσπάθειά της να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να εισπράξει πάνω από 5,5 δισ για την συγκεκριμένη δεξαμενή. Ο κλοιός όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, έχει αρχίσει να σφίγγει και πλέον ουδείς είναι στο απυρόβλητο.

Η Εφορία θα τρυπώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 59% των οφειλετών που είναι ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ σχεδιάζει να ανοίξει και τις θυρίδες προκειμένου να βάλει στο χέρι χρήματα και τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο.

Το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτει ένα ανελέητο κυνηγητό με 190.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, στενό μαρκάρισμα σε 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες για την είσπραξη πάνω από 5,5 δις. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα φορολογούμενους στους οποίους οι φορολογικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τέτοια μέτρα και διενέργεια τουλάχιστον 100.00 τηλεφωνικών κλήσεων για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.

Η ΑΑΔΕ για να εισπράξει απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ενεργοποιεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών και καθιερώνει αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα προωθεί τη διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα.

Επίσης οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας. Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα. Την ίδια ώρα, όμως αναβάλλει για ακόμη μια φορά και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2020 την λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου στο οποίο καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, οι φοροελεγκτές βάζουν στο μάτι:

-Φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
-Φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διενεργηθούν πάνω από 1.000 έλεγχοι.
-Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.-Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.
-Εξαφανισμένους έμποροι με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ.
-Τουλάχιστον 230 ΑΦΜ που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
-Συμβολαιογράφους
-Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα