Εξωγενείς παράγοντες όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και ενδογενείς οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου.
Μεγάλη πτώση για το ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια της διεθνούς αναστάτωσης και του νέου κύκλου εμπορικού “πολέμου” ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ελλάδα βέβαια είχε και έναν ακόμη λόγο να βρεθεί στην δίνη του κυκλώνα, εξαιτίας της μη αναβάθμισης της οικονομίας από τον οίκο Fitch όπως πολλοί περίμεναν την περασμένη Παρασκευή. Εκτιμάται ότι η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου μειώθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ στο τέλος, οι πιέσεις εντάθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση 3,83% και τον γενικό δείκτη να προσγειώνεται στις 851,20 μονάδες.
Ανάλογα κακή εικόνα και για τις διεθνείς αγορές με τον δείκτη Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να υποχωρεί πάνω από 2%, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες για τα μεγάλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Βασική αιτία οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και των εμπορικών τους Εταίρων, το Brexit, η πολιτική κρίση με τις νέες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι Ισοτιμίες (το Κινεζικό Γουάν υποχωρεί σε χαμηλό 11 ετών έναντι του Δολαρίου), με την απάντηση Τραμπ να είναι άμεση (“η Κίνα έριξε την αξία του Νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό”).
Αντίθετα ράλι παρατηρείται για τον χρυσό με την τιμή του να κινείται σε νέα υψηλά 6ετίας.
Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο είναι αλήθεια ότι αρκετοί ήταν αυτοί που μάλλον απογοητεύτηκαν από την διατήρηση της αξιολόγησης από την Fitch στο «ΒΒ-», ενώ διατήρησε σταθερό το outlook, επισημαίνοντας τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων στον Τραπεζικό κλάδο και τα υψηλά επίπεδα γενικού Κρατικού χρέους και εξωτερικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών, περίμενε αναβάθμιση, τουλάχιστον κατά μία μονάδα και αυτό φάνηκε σήμερα στο ταμπλό.
Άκρως αρνητική συνεδρίαση για τις Τράπεζες
Με μόνιμα αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 723,12 μονάδες (-8,19%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 723,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,15%.
Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 12,66%, ενώ στο ίδιο διάστημα και με τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 5,41%.
Σε ότι αφορά τις επιμέρους μετοχές, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 10,24%, η Εθνική και η Alpha Bank ακολούθησαν με πτώση 8,22% και 8,06% αντίστοιχα. Απώλειες 7,33% για την Eurobank, 6,60% για την ΕΧΑΕ, ενώ ΑΔΜΗΕ και Σαράντης έκλεισαν με πτώση 5,23% και 5%. Άνω του 4% η πτώση για Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΛΠ και άνω του 3% για Cenergy, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.