Οικονομία

Βραχυκυκλώνει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Με ρυθμό χελώνας προχωράει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να βραχυκυκλώσει στις καλένδες των Βρυξελλών. Οι τράπεζες μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την επόμενη ημέρα.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι μέσα από το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, η υλοποίηση του οποίου έχει σημαντικά καθυστερήσει, θα μπορούσαν να επιλύσουν πολλά από τα προβλήματά τους και παράλληλα να εξασφαλίσουν σημαντική ρευστότητα.

[read4more]

Οι τραπεζίτες περίμεναν ότι η αλλαγή κυβέρνησης, το περασμένο καλοκαίρι, θα ήταν απαρχή προκειμένου να μπορέσει να μπει σε φάση υλοποίησης το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων με την κωδική ονομασία «Ηρακλής». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι τραπεζίτες το σχέδιο που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κάτι που σημαίνει ότι στην πορεία υλοποίησης θα φανούν τα προβλήματα. Οι διοικήσεις των τραπεζών, επίσης πιστεύουν ότι το σχέδιο έχει σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

Κάποιες πληροφορίες που δεν διαψεύδονται αναφέρουν ότι η δυσλειτουργία στις σχέσεις διοικήσεων τραπεζώνΖαββού έχει έρθει εις γνώση τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα από τους οποίους ζητείται να γεφυρώσουν το χάσμα να βρουν τρόπο επίλυσης του θέματος. Όλοι ξέρουν ότι αν αποτύχει το σχέδιο τότε είναι πιθανό να έρθει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για τις εγχώριες τράπεζες.

Ο DBRS

Δεν είναι επαρκές το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και χρειάζεται να ενεργοποιηθεί, παράλληλα, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων.

Αυτό τονίζει σε ανάλυσή του για τις ελληνικές τράπεζες και την προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, DBRS.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, όποιο από τα δύο σχέδια και αν εφαρμοσθεί, θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια. Ήδη προωθείται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, ενώ το σχέδιο της ΤτΕ, που δεν έχει δοκιμασθεί αλλού και περιλαμβάνει τη μεταφορά προβληματικών δανείων μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε όχημα ειδικού σκοπού, δεν έχει σημειώσει ως τώρα μεγάλη πρόοδο.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της DBRS σημειώνουν ότι, εάν εγκριθεί το σχέδιο της ΤτΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, που είναι σήμερα ασθενής, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στα εποπτικά τους κεφάλαια μεγάλο ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, βάσει των οποίων δικαιούνται επιστροφή φόρου στο μέλλον.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μεγάλων αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και η επιτυχής υλοποίηση των στόχων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα