Κοιτάξτε πιο προσεκτικά τα νούμερα και μην πανηγυρίζετε γράφει η Wall Street Journal επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους και να προσγειώσει όσους εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από τα όσα ανακοίνωσαν χθες Eurostat και Κομισιον για το πλεόνασμα.
«Πολλοί θα πουν ζήτω» αναφέρει η WSJ, «Η Αθήνα έπιασε τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας».
Όπως γράφει: «η Eurostat ανακοίνωσε την Τετάρτη οτι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. Ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο, με βάση τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η στατιστική υπηρεσία, εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας».
Μάλιστα εξηγεί ότι εκπρόσωπος της Eurostat ανέλυσε πως για το πρωτογενές πλεόνασμα το μέγεθος της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι οι αλλαγές.
Επικαλείται μάλιστα τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Σάϊμον Ο Κόνορ ο οποίος είπε:
«Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ».Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπράβο από τη ΔΗΜΑΡ για το πλεόνασμα, αλλά…
Σαμαράς και Στουρνάρας για το πλεόνασμα: “Η χώρα απομακρύνεται σιγά σιγά από την κρίση”
Θα υπάρξουν βελτιώσεις για το ποιός θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα
Η Eurostat επικύρωσε και επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας