Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία το Μάιο του 2012 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι ιδιώτες πιστωτές αποζημιώθηκαν πλήρως για μια διετία, χάρη στα ποσά του δανείου. Και η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να βαρύνεται με δάνειο ύψους 174.5 δισ. ευρώ, έως σήμερα αποπληρώνει ακόμη και εκείνους τους επενδυτές που αρνήθηκαν να μετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση των ποσών του δανείου για το συγκεκριμένο σκοπό δεν ήταν απαραίτητα επιλογή της Ελλάδας, ωστόσο η ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι η αποπληρωμή των επενδυτών ελληνικών ομολόγων ήταν προτεραιότητα, επιμένοντας ότι τα χρήματα του δανείου θα πρέπει να διασφαλιστούν σ’ έναν χωριστό λογαριασμό που θα αποπληρώνει καταρχήν τους κατόχους ελληνικού χρέους. Ό,τι περισσέψει θα διατεθεί για άλλες δημόσιες ανάγκες, όπως οι καταβολές μισθών σε συνταξιούχους και καθηγητές.
Αυτή ήταν η πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος για τα ευρωπαϊκά δάνεια, τονίζεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε έκθεσή του τον τρέχοντα μήνα, το ΔΝΤ αμφισβητεί εάν η δέσμευση τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών είναι καλή ιδέα. Και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η χρονική συγκυρία για την επέμβαση του ΔΝΤ είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αυτό το τρίμηνο, τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και οι πόροι από τα δάνεια της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τέλος, σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ καλεί την ευρωζώνη να προβεί σε απώλειες για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ διατηρεί τη σύμβαση ότι το ίδιο είναι προτιμητέος πιστωτής και ως εκ τούτου, θα πρέπει εξαιρεθεί από τυχόν χρηματοπιστωτικές απώλειες.
Διαβάστε
Ο οίκος Fitch αισιοδοξεί για τα ελληνικά ομόλογα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχίζει η επενδυτική εκστρατεία του Σόιμπλε στη Νότια Ευρώπη