Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η απόφασή τους αποτελεί μέρος μιας μαζικής εξόδου που απειλεί να στερήσει από τη Νότια Ευρώπη τα κεφάλαια, την καινοτομία και τις εξειδικευμένες γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται για να ξεπεράσει την κρίση χρέους και την ύφεση». Σημειώνεται μάλιστα ότι η απόφασή τους αυτή «εγκυμονεί κινδύνους και θα βλάψει τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις για πολλά χρόνια, ενώ θα προκαλέσει μακροχρόνια υψηλή ανεργία».
Όπως τονίζεται, οι εταιρείες δικαιολογούν την απόφασή τους υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν πληρούν πια τις προϋποθέσεις που χρειάζεται μια εταιρεία για να αναπτυχθεί, δηλαδή έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, αυξανόμενο πλούτο και ισχυρό κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στρέφουν τις επενδύσεις τους προς αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Βραζιλία και η Τουρκία.
Τέλος, προβάλλεται το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση των απευθείας ξένων επενδύσεων στις χώρες του νότου (κατά 38% σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία από το 2007), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012, για πρώτη φορά, οι αναδυόμενες αγορές απορρόφησαν το 50% των ξένων επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, σε πρόσφατη έρευνα της εταιρίας «BDO International», αναφέρεται ότι οι οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιριών θεωρούν πιο επικίνδυνο να επενδύσει σήμερα κάποιος στην Ελλάδα και την Ισπανία, παρά στη Συρία και στην Αίγυπτο -όπως αναφέρεται-, καταγράφοντας και έναν άλλο ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη: τη μεγάλη γραφειοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιές πολυεθνικές στην Ελλάδα ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης