Πάντως κομβικής σημασίας θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, ο οποίος ακόμη και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστος.
Την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο η Αθήνα θα πάρει μισή λύση για το χρέος αφού όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να αποφασιστούν. Το παζάρι για το χρέος έχει να κάνει με τον χρονικό ορίζοντα επιμήκυνσης των δανείων του δεύτερου μνημονίου. Το ΔΝΤ θέλει μάξιμουμ 15 χρόνια επιμήκυνση, η Γερμανία πιέζει για τρία χρόνια και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το νούμερο θα είναι κοντά σε υψηλό μονοψήφιο αριθμό.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ζητούν μεγαλύτερο χρόνο επιμήκυνσης 8 -10 χρόνια από το 2022 που λήγει η τρέχουσα περίοδος χάριτος για την Ελλάδα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους τουλάχιστον έως το 2032.
Στο πολύωρο ή και ολονύκτιο Eurogroup για την Ελλάδα της Πέμπτης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για:
Κλείσιμο τέταρτης αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση κάνουν αγώνα δρόμου. Μέχρι χθες είχαν κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα, άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 83 με 84 από τα 88 προαπαιτούμενα. Για 4-5 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τεχνικής φύσεως και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι δανειστές αναμένεται να βάλουν και σε αυτά τη σφραγίδα τους ως τελειωμένα. Μεταξύ αυτών είναι η μετεγκατάσταση διαφόρων υπηρεσιών από το πρώην Ελληνικό όπως υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκεται η μεταφορά στο ΤΧΣ των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη των θεσμών για τα προαπαιτούμενα ενώ πριν από το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι την Πέμπτη θα κλείσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τέταρτου Μνημονίου.
Μαξιλάρι ασφαλείας: Στο Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της τελευταίας δόσης που θα κινείται στα επίπεδα των 10-12 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το μαξιλάρι ασφαλείας. Μαζί με άλλα 6,4 δισ. περίπου που ήδη υπάρχουν το cash buffer θα φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.
Στόχοι πλεονασμάτων μετά το 2022. Μπρα ντε φερ αναμένεται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για το ακριβές ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 έως το 2060. Υπουργοί και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε ακριβή νούμερα. Το ζητούμενο είναι να οριστεί ο στόχος του 2023 και το περίπου 2% να είναι πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2022.
Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα είναι αυστηρό θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 χρόνια. Θα γίνονται 4 εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται από τους θεσμούς.
Του Θανάση Παπαδή