Για τον ρόλο των επιτελικών στελεχών στη διασφάλιση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης μίλησε η υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) Βιβή Χαραλαμπογιάννη στην εκδήλωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης με θέμα τη λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση.
Όπως ανέφερε το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΣ, κα. Χαραλαμπογιάννη, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του επιτελικού κράτους αποτελούσε μια πρόκληση, δεδομένου ότι όσες ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει την περίοδο της μεταπολίτευσης οδηγήθηκαν σε αποτυχία.
Η υφυπουργός τόνισε ότι εξαρχής ήταν αναγκαίο να συνδυαστεί το επιτελικό κράτος με τους ανθρώπους και τη σύσταση του κλάδου των επιτελικών στελεχών. «Έως τώρα», πρόσθεσε, «υπήρχε η πρόβλεψη για αυτόν τον διυπουργικό κλάδο, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ, ενώ είχαμε και απουσία εξειδίκευσης γι’ αυτούς τους κρίσιμους τομείς της πολιτικής, για την χάραξη και υποβοήθηση και της πολιτικής και της διοικητικής ηγεσίας με αποτέλεσμα όλη αυτή η τεχνογνωσία να παρέχεται και να είναι κτήμα μόνο των στελεχών των πολιτικών γραφείων. Εδώ λοιπόν σπάσαμε αυτή την συνθήκη και επί της ουσίας είπαμε ότι δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη της διοίκησης, απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που θα λάβουν μια ειδική κατάρτιση θα αποτελέσουν τα σημεία κλειδιά στην ελληνική δημόσια διοίκηση».
Σημείωσε ακόμη ότι μετά από μια απαιτητική εκπαίδευση, έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα 135 επιτελικά στελέχη στα υπουργεία ως αναλυτές των δημόσιων πολιτικών, νομοθέτες, και ψηφιακοί αναλυτές.
«Δεδομένου ότι η χάραξη των δημόσιων πολιτικών είναι εξαιρετικά σπουδαίο να φτιάχνεται από ανθρώπους που έχουν γνώση και εμπειρία, η συμβολή του ρόλου των επιτελικών στελεχών είναι πολύ κρίσιμη», τόνισε η κα. Χαραλαμπογιάννη.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας της δηµόσιας διοίκησης µέσω της καλής νοµοθέτησης μίλησε στην ίδια θεματική ενότητα της εκδήλωσης ο Kjartan Bjomsson, αναπληρωτής διευθυντής για τη Στήριξη Μεταρρυθμίσεων των Κρατών – Μελών και προϊστάμενος της μονάδας REFORM.B.2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως είπε, η καλή νομοθέτηση είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας, καθώς επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. «Η καλή νομοθέτηση είναι αδύνατη χωρίς να υπάρχει μια ποιοτική δημόσια διοίκηση. Η αποτελεσματική νομοθεσία προϋποθέτει την ύπαρξη των κατάλληλων δομών, δεν είναι ένα απομονωμένο νησί. Πρόκειται για μια αλυσίδα που αφορά το σύνολο του πολιτικού κύκλου και διάφορες υπηρεσίες και πρέπει μεταξύ τους όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αλληλεπιδρούν ούτως ώστε να υπάρχει συνοχή στην όλη διαδικασία», επισήμανε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ