Οικονομία

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση βάσει στο “επίκεντρο” την εργασία και την επιχειρηματικότητα

"Με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας", αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα τόνισε πως το "αναπτυξιακό σχέδιο" της κυβέρνησης έχει στο επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας.

Ο κ. Χαρίτσης σε άρθρο του στη εφημερίδα Νέα Σελίδα τόνισε πως «εδώ συγκρούονται ανοικτά δύο σχέδια, δύο ανταγωνιστικές λογικές. Από τη μία το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εφευρίσκει πλεόνασμα γιατρών για να προετοιμάσει απολύσεις. Που βαφτίζει αναπτυξιακά κίνητρα τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και ζητά την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών του δημοσίου στους ιδιώτες με στόχο τη συρρίκνωση του κράτους και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, για όσους βέβαια μπορούν να πληρώσουν.

“Το αναπτυξιακό σχέδιο στηρίζει τις δυνάμεις της εργασίας”

Από την άλλη, στον αντίποδα όλων αυτών, στέκεται η πολιτική της κυβέρνησης, η συστηματική προσπάθεια – παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς – να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, η νεολαία και τα νέα παραγωγικά και επιχειρηματικά στρώματα ώστε να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Να στηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ουσιαστική μέριμνα σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Να μεταρρυθμιστεί η δημόσια διοίκηση και να ξεφύγει επιτέλους από τον κορσέ των πελατειακών σχέσεων για να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και να συνδράμει αποφασιστικά την ανάπτυξη.

Αυτούς τους σκοπούς έρχεται να υπηρετήσει η Αναπτυξιακή Στρατηγική σε ένα περιβάλλον που, μετά τη λήξη του προγράμματος, επιτρέπει σημαντικά μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Η Στρατηγική πατάει πάνω στη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα – που με θυσίες πέτυχε η χώρα – και θέτει ως κεντρικό στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που χρεοκόπησε το 2010, προτάσσοντας την επαναβιομηχάνιση, την ενίσχυση στρατηγικών κλάδων της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και κυρίως, την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών και της παραγωγής.

Στο “επίκεντρο” η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Στο επίκεντρο της διαδικασίας παραγωγικού μετασχηματισμού τίθεται η εργασία, η νεολαία και η νέα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γι αυτό παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό για την υλοποίηση κρίσιμων μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που αυξάνουν τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και θέτουν τις βάσεις για την αποκατάσταση της αγοραστικής τους δύναμης. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση του ρόλου της νεολαίας και η στήριξη δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων παραγωγικών ομάδων, ώστε να μετουσιώσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης .

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Το ανατεθέν έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης καθώς και τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια χερσαίων καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης για την υποστήριξη των στόχων της Γαλλίας για ΑΠΕ
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud