Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Χάθηκαν 10,6 δισ το 2018 από το ελληνικό Χρηματιστήριο – Μεγάλη «βουτιά» 53,31% για τις τράπεζες

Χάθηκαν 10,6 δισ το 2018 από το ελληνικό Χρηματιστήριο – Μεγάλη «βουτιά» 53,31% για τις τράπεζες

Μπορεί η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και της αγοράς των ομολόγων να μην αφορούν τους πολλούς, ωστόσο αποτυπώνουν ανάγλυφα τη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Και δυστυχώς η εικόνα αυτή πάει από το κακό στο χειρότερο τους τελευταίους μήνες και ειδικά από την ημέρα που η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο.

Από τις 21 Αυγούστου μέχρι και χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο έχει χάσει 15,9%, ενώ οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά 41,41%. Το ίδιο διάστημα μεγάλη άνοδο είχε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Από 4,307% που ήταν έχει εκτοξευθεί στο 4,692%. Και μπορεί στο μεσοδιάστημα να έχει μεσολαβήσει τόσο η κρίση στην Ιταλία, όσο και η μερική αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, εντούτοις φαίνεται ότι η Ελλάδα βιώνει τον δικό της Γολγοθά με τους ξένους να μην πείθονται ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και η χώρα έχει μπει σε μία ανοδική τροχιά και το κυριότερο μη ανατρέψιμη.

Όπως έχουμε γράψει στο newsit κατ΄ επανάληψη η Ελλάδα, έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον κίνδυνο, που είναι έξω από τις δυνατότητές της να τον αντιμετωπίσει. Και αυτός αφορά να βρεθεί στην δίνη ενός κυκλώνα στις αγορές και στην διεθνή οικονομία. Τα ξένα χρηματιστήρια δείχνουν ότι δεν πατάνε καλά στα πόδια τους, ενώ και μεγάλες οικονομίες όπως π.χ. η Γερμανία δείχνουν να φρενάρουν. Όμως τόσο τα ξένα χρηματιστήρια, όσο και οι οικονομίες πριν βρεθούν στην σημερινή κατάσταση, είχαν απογειωθεί. Τότε εμείς ως χώρα και ως οικονομίας αναζητούσαμε … «επαναστάσεις» και φαντασιωνόμασταν ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο.

Ας δούμε λίγο με αριθμούς τι συνέβη μέχρι σήμερα, εντός του έτους, στο Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 26,09% και έχει απολέσει κεφαλαιοποίηση 10,6 δισ ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν χάσει το 2018 το 53,31% της αξίας τους, που αυτό μεταφράζεται σε απώλειες σχεδόν 5 δισ (για την ακρίβεια 4,919 δισ).

Μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές

Η εικόνα όμως δεν είναι καθόλου καλή και στα ξένα χρηματιστήρια. Ο δείκτης Dow Jones έχανε πάνω από 500 μονάδες και αθροιστικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις χάθηκαν σχεδόν 1.000 μονάδες. Κακή η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Dax στην Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,58% και ο Cac στο Παρίσι 1,23%

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις