Κοινοτικά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν το 2014 στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 2014 αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 4 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, σημειώνοντας ότι η κοινοτική συγχρηματοδότηση θα παραμείνει στο 90% έως το 2020.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι από τα 1,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, έως τον Ιούνιο απορροφήθηκαν 150 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνολική ρευστότητα θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τις τράπεζες.
Εξάλλου, ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης των αυτοκινητοδρόμων, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέστειλε σχετική επιστολή στη γενική διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οριστικό πράσινο φως. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το ζητούμενο είναι να εξευρεθούν πόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης των προγραμμάτων που λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση.
Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι στην παρέμβασή του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ελληνικής χαλυβουργίας, τονίζοντας ότι έχει πληγεί βαρύτατα από την οικονομική κρίση. Σημείωσε, ειδικότερα, την αρνητική επίδραση του κόστους ενέργειας στο κόστος παραγωγής και στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου και γενικότερα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα του κόστους της ενέργειας πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, για την αμυντική βιομηχανία, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε τη σπουδαιότητά της για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σαν αφετηρία το άρθρο 346 της Συνθήκης της ΕΕ. Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, το άρθρο 346 της ΣΛΕΕ, εξαιρεί από τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικής βοήθειας το σκέλος των δραστηριοτήτων που αφορά την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Κ. Χατζηδάκης πρότεινε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τη διασύνδεση της πρωτοβουλίας Small Business Act με τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ώστε να εξετάζονται και τα μικροοικονομικά μεγέθη σε επίπεδο κορυφής. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη μεγαλύτερης απλοποίησης των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και στον ψηφιακό τομέα, καθώς και την προώθηση της καινοτομίας, μέσω της στρατηγικής για την «ευφυή εξειδίκευση».
Τέλος, ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ρευστότητας για την καλύτερη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου της ΕΤΕπ και πρότεινε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη χρηματοδοτική υποστήριξη των μικρομεσαίεων επιχειρήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλληνες ασθενείς: με τα λιγότερα χρήματα της Ευρώπης! Πόσο κόπηκαν τα κονδύλια
Αποκάλυψη βόμβα από Γιοχάνες Χαν: Υπάρχουν αναξιοποίητα κονδύλια 1,14 δισ. για την Ελλάδα!
Μαζεύουν υπογραφές για να εξαιρεθούν τα κονδύλια για την Παιδεία, από το έλλειμμα των χωρών της ΕΕ
Στα δικαστήρια για κρατικά κονδύλια η Αθηνά Ωνάση!