Site icon NewsIT
09:21 | 15.10.15

Χουλιαράκης: Όχι πολύ γρήγορα η άρση στα capital controls

Πηγή Eurokinissi

Πηγή Eurokinissi

Newsit Newsroom

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, όπου απέκλεισε το ενδεχόμενο για κούρεμα στις καταθέσεις και εκτίμησε πως τα capital controls θα έχουν αρθεί την άνοιξη του 2016.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος. Αυτό τώρα επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Χουλιαράκης.

«Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιστάσεις που αναμένεται να προβάλει η Γερμανία, ο κ.Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «αναμφισβήτητα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», προσθέτοντας όμως ότι «το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ (της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) ήδη από το 2010».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι δεν επιστρέφουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί.

«Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, το 2010 και το 2011, και μετά ξανά τον Νοέμβριο του 2014 όταν τραβούσαν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες είναι μια μορφή έλλειψης εμπιστοσύνης», εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ζήσουμε το αντίθετο. Τώρα έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε στη συζήτηση περί grexit. Αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Δεν πρόκειται να συμβεί ένα grexit».

Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός bail-in για τις ελληνικές τράπεζες, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο ξεκαθαρίστηκε κατά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Αναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που εξακολουθούν να ισχύουν, ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να τους τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό, όμως όχι πολύ γρήγορα».

«Αναμένω ότι, αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στο τέλος του πρώτου τριμήνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας».

«Είμαστε μέρος της Ευρώπης και θέλουμε να ακολουθήσουμε την πορεία στην οποία κινείται η Ευρώπη. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να παραμείνουμε μέσα (στην Ευρώπη) (…). Ελπίζουμε ότι οι εκλογές σε άλλες χώρες, στην Ισπανία, θα μας βοηθήσουν. Πρέπει να ανοιχτούμε προς άλλες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας (ιδεολογικά) όσο περισσότερο μπορούμε. Μιλώ για τους Σοσιαλιστές, αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα», εξήγησε ο Έλληνας υπουργός.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η οικονομική λογική μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version