Site icon NewsIT
09:59 | 14.12.12

Χρεοκοπία για τις αποτυχημένες τράπεζες”

Χρεοκοπία για τις αποτυχημένες τράπεζες”
Newsit Newsroom

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΕ χρειάζεται νέες εξουσίες ώστε να μπορεί να κάνει εκκαθαρίσεις των αποτυχημένων τραπεζών, σε μια ταχεία προώθηση της επόμενης φάσης της τραπεζικής ενοποίησης.

Διαβάστε το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Ο Ντράγκι ζητά εξουσία εκκαθάρισης “άμεσα”

”Η ΕΕ χρειάζεται νέες εξουσίες ώστε να μπορεί να κάνει εκκαθαρίσεις των αποτυχημένων τραπεζών, σε μια ταχεία προώθηση της επόμενης φάσης της τραπεζικής ενοποίησης, σύμφωνα με τον Μάρτιο Ντράγκι, διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι, που αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» με τον χαρακτηρισμό «ο Ιταλός που έχει βάλει σκοπό να σώσει το ευρώ» στην ανασκόπηση των Financial Times, έκανε την παραπάνω δήλωση μετά την καθοριστική συμφωνία της ΕΕ για συγκέντρωση των εξουσιών τραπεζικής εποπτείας.

Η συμφωνία που με μεγάλη δυσκολία εξασφάλισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για τον διορισμό της ΕΚΤ ως «μοναδικό εποπτικό μηχανισμό» (SSM) είναι μόνο το πρώτο, και ευκολότερο, βήμα στο σχέδιο τραπεζικής ενοποίησης που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποτρέψει την επανάληψη του «ντόμινο» το οποίο έριξε τράπεζες και έθνη κατά την διάρκεια της κρίσης χρεών.

Η επόμενη φάση, η συμφωνία για μια κοινή αρχή εκκαθαρίσεων που θα επιβλέπει την διατεταγμένη εκκαθάριση των χρεοκοπημένων τραπεζών, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς γι’ αυτήν ίσως θα χρειαστεί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα λάθη των τραπεζών μιας άλλης χώρας.

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εκκαθαρίσεων είναι σημαντικό συμπλήρωμα του SSM και πιθανόν να είναι έτοιμη την χρονική στιγμή που θα αναλάβει ο SSM τις αρμοδιότητές τους», σχολίασε ο κ. Ντράγκι στους Financial Times στις παραμονές της συμφωνίας. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα χρειαστεί έναν χρόνο για να ετοιμαστεί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη της εποπτείας τραπεζών με ενεργητικά που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
παρακάτω

Η πίστη του κ. Ντράγκι ότι οι εξουσίες εκκαθαρίσεων θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2014, εφκράζεται παρά την γαλλο-γερμανική διαμαχη σχετικά με την ταχύτητα και τα όρια της τραπεζικής ενοποίησης, με το Βερολίνο να ζητά πιο αργούς ρυθμούς, καθώς φοβάται το μοίρασμα του βάρους των ζημιών από την εκκαθάριση μιας ξένης τράπεζας.

Η συζήτηση για τις εξουσίες διασώσεων πραγματοποιήθηκε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία ακολούθησε ένα 24ωρο με λήψεις αποφάσεων με μεγάλη ταχύτητα που σπανίζει στην ευρωζώνη, από τους υπουργούς. Λίγες ώρες μετά την συμφωνία για το πλαίσιο της νέας εποπτείας, οι υπουργοί συμφώνησαν να απελευθερώσουν την αργοπορημένη δόση των 34,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και δήλωσε φθάνοντας στις Βρυξέλλες ότι “το Grexit πέθανε”.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ΕΚΤ αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν γρήγορα πάνω στο σχέδιο εκκαθαρίσεων, ο κ. Ντράγκι υπονόησε ότι η κεντρική τράπεζα είναι προετοιμασμένη να υποχρεώσει ηθικά τους τοπικούς επόπτες και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

«Ακόμη και χωρίς τον μηχανισμό εκκαθαρίσεων, η αποτίμηση της ενιαίας εποπτικής αρχής για την δυνητική έλλειψη βιωσιμότητας μιας τράπεζας θα είναι τόσο δυνατή άποψη, που πιθανότατα θα επιβάλλει την αντίδραση της εθνικής κυβέρνησης», εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα υπήρξε ένας «παθητικός παράγοντας» στην συζήτηση για την τραπεζική ενοποίηση, οι διαφωνίες επί της οποίας φανέρωσαν ήδη τις βαθιές γαλλο-γερμανικές διαφορές πάνω στο φάσμα των τραπεζών που θα καλύπτονται και τα χρονοδιαγράμματα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ κινδυνεύει επίσης να δει την φήμη της να δέχεται πλήγμα, αν βρεθεί στην θέση να είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών κατ’ όνομα, αλλά στην πράξη να μην μπορεί να επιβάλλει τις αποφάσεις της. Θα έχει την εξουσία να ανακαλεί τραπεζικές άδειες αλλά όχι να εποπτεύει την εκκαθάρισή τους.

«Οι εθνικές αρχές θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναλάβουν αυτή την δουλεια, αλλά ίσως να μην μπορούν ή να μην θέλουν να την κάνουν», σχολίασε ο Χάραλντ Μπένινκ, καθηγητής τραπεζικής στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας. Εξέφρασε επίσης αμφιβολιες ότι μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα ο μηχανισμός εκκαθαρίσεων, καθώς «αφορά το μοίρασμα του βάρους που είναι πολύ ευαίσθητο θέμα».

Ο καθηγητής Μπένινκ και ομάδα 14 ακόμη εμπειρογνωμόνων στην τραπεζική και την εποπτεία, έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ να ανοίξει επίσημα «συμβόλαια εκκαθαρίσεων» με τα κράτη μέλη. Αυτά θα δίνουν στην ΕΚΤ επίσημη εξουσιοδότηση να ζητεί από τις τράπεζες να μπαίνουν σε μηχανισμούς εθνικής εκκαθάρισης, ως προϋπόθεση για την εποπτεία της ΕΚΤ”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Το νέο φορολογικό – Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Ποιες είναι οι νέες κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Οι όροι για να παίρνουμε κάθε μήνα την δόση
 
Προσοχή στις παγίδες του φορολογικού – Δείτε ποιες είναι οι…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version