Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Aκαθάριστα οικόπεδα: Πως θα αποφύγετε τα πρόστιμα έως και 54.000 ευρώ – Έως 15 Ιουλίου οι δηλώσεις καθαρισμού

Aκαθάριστα οικόπεδα: Πως θα αποφύγετε τα πρόστιμα έως και 54.000 ευρώ – Έως 15 Ιουλίου οι δηλώσεις καθαρισμού

Παράταση 15 ημερών ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για την υποβολή δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Έτσι οι υπόχρεοι, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική δήλωση έως τις 15 Ιουλίου 2024. Μέχρι χθες 459.252 πολίτες έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους.

Σημειώνεται ότι στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ. Για υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ και το πρόστιμο ανέρχεται έως 54.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

• περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

• περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

• εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα προβλεπόμενα κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

• εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας .

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των παραπάνω περιοχών και εκτάσεων

Το Υπ. Κλιματικής Κρίσης έχει ανακοινώσει ακόμη ότι υπάρχει επιτήρηση των ορεινών όγκων της Αττικής από 25 υπερσύγχρονα drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών, αλλά και εμπρηστών.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις