Site icon NewsIT

Appodixi: Έτοιμο το πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία στις καταγγελίες με μπόνους 3.000 ευρώ

19.07.2024 | 08:21
Appodixi: Έτοιμο το πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία στις καταγγελίες με μπόνους 3.000 ευρώ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο νομικό πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία σε όσους υποβάλουν καταγγελίες παραβάσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi αποκομίζοντας αμοιβή 3.000 ευρώ.

Η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε χθες (18.7.2024) ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, επαναφέρει στη συζήτηση την ανάγκη ανωνυμίας σε όσους προχωρούν σε καταγγελίες στο Appodixi, έτσι ώστε να μην διακυβεύεται η ασφάλεια τους και να μην γίνονται γνωστά τα στοιχεία τους ακόμα και μέσα από την διαδικασία είσπραξης της αμοιβής.

Έτσι, όπως καταγράφεται από κύκλους της ΑΑΔΕ, ολοκληρώνεται το εν λόγω πλαίσιο που αφορά την επιβράβευση των καταγγελλόντων διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη ανωνυμία κατά την διαδικασία πληρωμής. Η αμοιβή αναμένεται να φτάσει στις 3.000 ευρώ, εφόσον οι καταγγελίες αποδειχθούν έγκυρες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Τώρα αυτή η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ανώνυμα, βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο που είχε παρουσιαστεί από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου των καταγγελιών, λόγω της ανάγκης κοινοποίησης των προσωπικών δεδομένων των καταγγελλόντων για να μπορέσει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, γεγονός το οποίο έθετε εν κινδύνω την αποκάλυψη της ταυτότητας του καταγγέλλοντα σε εκείνον τον οποίο αφορούσε η καταγγελία.

Ο κίνδυνος αυτός, θεωρείται πως έως τώρα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής περιορίζοντας τον αριθμό των καταγγελιών στην ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί έως τώρα δεν είναι λίγες, καθώς ξεπερνούν τις 200.000, αλλά η εξασφάλιση της ανωνυμίας στη φάση της πληρωμής θα λειτουργήσει ως ακόμα ισχυρότερο κίνητρο για τους πολίτες.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version