Χρηστικά

Hλεκτρικό ρεύμα: Συνεχίζεται το ράλι τιμών, τα σενάρια για την έκτακτη εισφορά και οι αντιδράσεις των βιομηχάνων

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει το περιεχόμενο της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και οι βιομήχανοι του κλάδου δημοσιοποιούν τις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, τα Χρηματιστήρια Ενέργειας των βαλκανικών κρατών δείχνουν εκτόξευση 72,69% στη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σήμερα, καθώς αυτή φτάνει στα 219,28 ευρώ/MW.

Είναι η τρίτη υψηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη, μετά την Αλβανία (236,68 ευρώ/ΜWh) και τη Βουλγαρία και Ρουμανία Ρουμανίας (229,24 ευρώ/ΜWh).

Αντιδράσεις των βιομηχάνων

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χθες (21.7.2024) ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων, με επιστολή του ανέφερε πως «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν φαίνεται δεν επαρκούν».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως «όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο. Μάταια όμως εις ώτα μη ακουόντων.

Μάλιστα οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με ΦΒ, ΡΡΑ, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό καθώς με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00 – 22.00, περίπου στα 700 – 800 ευρώ/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150 ευρώ/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν). Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από σήμερα.

Κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας.

Υπάρχει μελέτη την προηγούμενη εβδομάδα, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «στην ελληνική αγορά, τα τελευταία 2.000 MW της προσφερόμενης ενέργειας προσφέρονται τώρα σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι την τελευταία εβδομάδα στις ώρες H19 -H24. Κάθε μέρα περίπου 2.000 MW προσφέρονται στην ελληνική αγορά σε σταδιακές στάσεις, αλλά η πρώτη στάση όπως προσφέρεται στα 190 ευρώ/Mwh στις 04.07.24, στα 300 ευρώ/Mwh στις 08.07.24 και στα 530 ευρώ/Mwh στις 10.07.24».

«Οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών», καταλήγει η ίδια επιστολή.

Τα σενάρια της επιδότησης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου να φέρει την ρύθμιση για την εισφορά στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το μόνο το οποίο κοινοποίησε η κυβέρνηση είναι πως η εισφορά στις εταιρείες θα χρηματοδοτήσει την επιδότηση των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων, αλλά και των κοινωνικών τιμολογίων (για τον μήνα Αύγουστο), στην κατανάλωση που αφορά έως και τις 500 κιλοβατώρες.

Ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας, Θεώδορος Σκυλακάκης, παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα πως το ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο θα είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να δεσμεύεται για χαμηλότερο ή ψηλότερο ποσό, με ορισμένες πληρφοφορίες να το ανεβάζουν ακόμα και στα 80 – 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, πληροφορίες συνεχίζουν να τη θέλουν στο ύψος των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όπως ήταν δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022-2023 μέσω του μοντέλου των μηνιαίων επιδοτήσεων.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα