Site icon NewsIT

IRIS: Αδειάζει η κλεψύδρα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα συνδεθεί

14.08.2024 | 06:33
IRIS: Αδειάζει η κλεψύδρα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα συνδεθεί

Το τέλος του Αυγούστου σηματοδοτεί και το τέλος της δεύτερης ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, για να το πράξουν αποφεύγοντας τις επιπτώσεις.

Δεύτερη ευκαιρία, διότι το οικονομικό επιτελείο στα μέσα Ιουλίου αποφάσισε να δώσει παράταση στο περιθώριο που έχουν στη διάθεση τους η επιχειρήσεις να συνδεθούν με το IRIS έως τις 31 Αυγούστου 2024, ενώ τυπικά, μετέφερε αυτή την ημερομηνία στις 2 Σεπτεμβρίου καθώς η αρχική ημερομηνία έπεφτε Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται, πως το σύστημα IRIS προσφέρει την δυνατότητα πληρωμών και συναλλαγών έως 500 ευρώ ημερησίως, χωρίς καμία χρέωση προμήθειας από τις τράπεζες για τους καταναλωτές, ενώ με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τους επαγγελματίες από ό,τι οι «κλασσικές» πληρωμές με κάρτα.

Μάλιστα, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η επέκταση του ημερησίου ορίου συναλλαγών έως τα 1.000 ευρώ από τον Μάρτιο 2025, όταν και θα είναι υποχρεωτική η καθολική εφαρμογή του μέτρου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικής.

Το παραπάνω άπτεται του στόχου του για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο πλαίσιο της πάλης κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στα πλαίσια της κυβερνητικής προσπάθειας για αντιμετώπιση του ζητήματος των υψηλών τραπεζικών προμηθειών.

Αν δε, παρέλθει και η 31η Αυγούστου, οι παραβάτες θα επιβαρύνονται με διοικητικό πρόστιμο 1.500, με δικαίωμα προσφυγής εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του, και με την απόφαση να εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version