Παρασκευή, 6 Σεπτ.
25oC Αθήνα

IRIS: Επεκτείνεται το σύστημα άμεσων πληρωμών – Πώς σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ να το προωθήσει περαιτέρω 

IRIS: Επεκτείνεται το σύστημα άμεσων πληρωμών – Πώς σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ να το προωθήσει περαιτέρω 

Σημαντική επιτυχία σημειώνει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS καθώς τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες (05.09.2024) το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πάνω από 3 εκατ. πολιτών το χρησιμοποιούν πλέον για τις συναλλαγές τους.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ εξετάζει παρεμβάσεις που θα επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την χρήση του IRIS, αρχής γενομένης από το 2025.

Ο στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη επέκτασή του και σε εκείνους τους πολίτες που δεν το έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα χρήστες είναι 530.033 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, εκ των οποίων οι 365.000 ενεργοποίησαν την υπηρεσία εντός του 2024.

Ο αριθμός των συναλλαγών σχεδόν ενδεκαπλασιάστηκε από την αρχή του έτους φθάνοντας σε περίπου 322.000 ενώ και η αξία των συναλλαγών στο ίδιο διάστημα, η αξία τους δεκαπλασιάστηκε φτάνοντας στα 23,7 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση μείωσε κατά 50% το ύψος της προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ που γίνονται μέσω POS στη λεγόμενη «Μικρή λιανική» (περίπτερα, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία, ταξί κα). Σημειώνεται πως από τον Οκτώβριο ξεκινούν οι έλεγχοι για όσους ελευθέρους επαγγελματίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να το χρησιμοποιούν καθώς η χρήση του έχει καταστεί υποχρεωτική.

Τα πλάνα για περαιτέρω ώθηση στο IRIS συμπεριλαμβάνουν την επέκταση του ημερησίου συναλλαγών, όπως έχουν αναφέρει πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr.

Συγκεκριμένα, για τις συναλλαγές B2C, δηλαδή μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, εξετάζεται το σενάριο για αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών στα 1.000 από τα 500 ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι την αξία των συναλλαγών που θα μπορεί να πραγματοποιεί ο καταναλωτής, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνεται με καμία τραπεζική προμήθεια.

Η αλλαγή, ωστόσο, εάν και εφόσον αποφασιστεί, δεν θα έχει άμεση εφαρμογή καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το νέο όριο αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον από τον Μάρτιο 2025 για τις business to customer συναλλαγές.

Και αυτό γιατί τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα είναι υποχρεωτική καθολική η εφαρμογή του μέτρου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικής με βάση τις κατευθυντήριες «γραμμές» της ΕΕ και η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στην πλήρη υλοποίηση του μέτρου έως τις 31 του μήνα, «προλαβαίνοντας» έτσι και το χρονικό όριο που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών, τον Οκτώβριο του 2025.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις