Τρίτη, 13 Αυγ.
29oC Αθήνα

IRIS: Έρχεται η αύξηση του ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ

IRIS: Έρχεται η αύξηση του ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ

Στα σκαριά βρίσκεται η επέκταση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω του IRIS από τα 500 στα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αυτό σημαίνει πως με την χρήση του IRIS o καταναλωτής θα μπορεί πλέον να πραγματοποιεί συναλλαγές διπλάσιας ημερήσιας αξίας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει καμία τραπεζική προμήθεια.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το νέο όριο αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον από τον Μάρτιο 2025 για τις business to customer συναλλαγές.

Τον Μάρτιο θα είναι και υποχρεωτική καθολική η εφαρμογή του μέτρου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικής, και η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στην πλήρη υλοποίηση του μέτρου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, «προλαβαίνοντας» έτσι και το χρονικό όριο που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών, τον Οκτώβριο του 2025.

Ας σημειωθεί, πως μόλις προ ημερών δόθηκε παράταση στη διορία που έχουν οι επιχειρήσεις να «υιοθετήσουν» το IRIS ως μέσο συναλλαγών έως τις 2 Σεπτεμβρίου αντί για τις 31 Αυγούστου που ίσχυε πριν.

Μετά και από αυτή την ημερομηνία, θα αρχίσουν να πέφτουν «καμπάνες» σε όσους επαγγελματίες δεν έχουν συμμορφωθεί, ύψους 1.500 ευρώ, με δικαίωμα προσφυγής εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του προστίμου.

Η απόφαση επί της προσφυγής θα εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις