Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Logistics: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Logistics: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η Ελλάδα σήμερα διατηρεί από τα χαμηλότερα ενοίκια στην Ευρώπη στο τομέα των logistics. Την ώρα που ο εν λόγω τομέας έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στη χώρα με επενδύσεις εκατομμυρίων να βρίσκονται στα σκαριά.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους πρώτους μήνες του 2024, σε αντίθεση με την Ελλάδα οι επενδύσεις στα logistics μειώθηκαν κατά 27%, ενώ σε πολλές χώρες τα ενοίκια αυξήθηκαν σημαντικά.

Στην Ελλάδα τα ενοίκια για σύγχρονους χώρους logistics σε prime τοποθεσίες όπως είναι ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Μαγούλα και η Ελευσίνα κυμαίνονται στα 64 ευρώ/ τ.μ. τον χρόνο, δηλαδή διαμορφώνονται στα 5,5 ευρώ/ τ.μ. Οι αποδόσεις της Αθήνας βρίσκονται εξίσου σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους επενδυτές, καθώς φτάνουν στο 7%.

Οι μόνες χώρες, σύμφωνα με την έρευνα της BNP Paribas real estate, οι οποίες έχουν φθηνότερα ενοίκια από την Ελλάδα είναι η Πολωνία, με τις τιμές στη Βαρσοβία, να κυμαίνονται στα 4,3 ευρώ/ τ.μ., στη Ρουμανία τα μισθώματα αγγίζουν τα 58 ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα 4,8 ευρώ/ τ.μ. και στη Λετονία η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 5,1 ευρώ/ τ.μ.

Οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρώπης, όπως είναι λογικό έχουν πολύ ακριβότερα ενοίκια. Συγκεκριμένα, τα πρωτεία της ακρίβειας τα κατέχει το Λονδίνο με τα μισθώματα για σύγχρονα, πράσινα logistics να φτάνουν ακόμα και τα 26 ευρώ το τ.μ. Η αγορά επενδύσεων σε logistics του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε το 2024 με αργό ρυθμό, αντιμετωπίζοντας την αυξημένη έλλειψη αποθεμάτων και τις οικονομικές αβεβαιότητες.

Οι καθαρές αποδόσεις υψηλής ζήτησης σταθεροποιήθηκαν στο 4,5% στο Λονδίνο και στο 5% στο Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ. Οι αποδόσεις υψηλής ζήτησης διατηρούνται πλέον σταθερές, γεγονός που θα πρέπει να βοηθήσει στην απελευθέρωση των επενδύσεων και στην έναρξη της αποκατάστασης της επενδυτικής δραστηριότητα φέτος.

Η δεύτερη ακριβότερη χώρα είναι η Νορβηγία με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 15,3 ευρώ/ τ.μ. Η Φιλανδία ακολουθεί με 15 ευρώ/ τ.μ., η Ιρλανδία με 11,6 ευρώ/ τ.μ.. Πιο χαμηλά είναι οι τιμές στην Γερμανία αν εξαιρεθεί το Μόναχο, που οι τιμές κυμαίνονται στα 10,5 ευρώ/ τ.μ

Στη Γερμανία, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η οικονομική ύφεση που επιμένει για αρκετά τρίμηνα έγινε για πρώτη φορά αισθητή, με κάποια καθυστέρηση. Οι απαιτήσεις ESG και η έλλειψη νέων προϊόντων εξακολουθούν να ασκούν πίεση στα ενοίκια. Οι αποδόσεις υψηλής ζήτησης σταθεροποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο στο 4,25% στις κύριες τοποθεσίες logistics.

Στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι τα ενοίκια είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 6,25 ευρώ το τ.μ. Αναλυτικά, η επιβράδυνση της αγοράς το πρώτο τρίμηνο του 2024 δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η οικονομία παραμένει στάσιμη. Συνολικά, τα διαθέσιμα οικόπεδα για ανέγερση logistics είναι σπάνια, με το ποσοστό κενών χώρων στην Γαλλία να ανέρχεται στο 3,3%.

Σε διαφορετικές ταχύτητες τρέχουν οι τιμές των logistics στην Ισπανία, με τη Βαρκελώνη να διαθέτει τα υψηλότερα μισθώματα. Συγκεκριμένα, οι ζητούμενες τιμές φτάνουν τα 8 ευρώ/ τ.μ., στη Μαδρίτη στα 6,5 ευρώ/ τ.μ. και στη Βαλένθια στα 5,5 ευρώ/ τ.μ.

Στην Ισπανία, η αγορά κατέγραψε επιβράδυνση το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά διατήρησε ακόμα έναν καλό όγκο συναλλαγών, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ισπανική οικονομία έχει αναπτυχθεί και προβλέπεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,0% το 2024.

Όπως και στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, οι αποδόσεις υψηλής ζήτησης σταθεροποιήθηκαν στο 5,25% το πρώτο τρίμηνο. Ο επαναπροσδιορισμός των τιμών αναμένεται να τονώσει ξανά την αγορά τα επόμενα τρίμηνα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις