Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Thessaly Evros Pass: Ποιοι θα πάνε διακοπές με το πρόγραμμα που ανοίγει στις 25 Ιουνίου – Τα ποσά της επιδότησης

Thessaly Evros Pass: Ποιοι θα πάνε διακοπές με το πρόγραμμα που ανοίγει στις 25 Ιουνίου – Τα ποσά της επιδότησης

Η ώρα έφτασε για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία, με το πρόγραμμα Thessaly Evros Pass το οποίο έχει σκοπό να ενισχύσει τις πολύπαθες περιφέρειες του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Στις 25 Ιουνίου μέσω του vouchers.gov.gr οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα διεκδικώντας επιχορηγούμενες διακοπές και επιτυγχάνοντας παράλληλα την στήριξη του εγχώριου τουρισμού σε περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 καθώς και σε περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2023.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. ΕΔΥΤΕ Α.Ε.» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διακρίνοντας τις δράσεις σε «ThessalyPass Α 2024», «ThessalyPass Β 2024» και «EvrosPass 2024».

Οι δικαιούχοι θα προκύψουν με κλήρωση, και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προβλεπόμενα ποσά στις άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες σε υπηρεσίες εστίασης, διαμονής, μεταφορών.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα είναι απλή, καθώς οι πολίτες θα χρειαστούν τους κωδικούς του Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης email.

Ποια τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Ωστόσο, τα κριτήρια διεκδίκησης των «δωρεάν» διακοπών είναι συγκεκριμένα και θα πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους έτσι ώστε ένας πολίτης να μπορεί να αιτηθεί την ένταξη στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

1. Ως «Δικαιούχοι» των προγραμμάτων «ThessalyPass Α 2024», «ThessalyPass Β 2024» και «EvrosPass 2024», ορίζονται όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022. Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργηθεί από τον Φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων τα αποτελέσματα της οποίας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

2. Ως «Ωφελούμενοι» των δικαιούχων των προγραμμάτων «Thessaly Pass Α 2024», «Thessaly Pass Β 2024» και «Evros Pass 2024», ορίζονται:

  • Τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και
  • ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.


3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νόμιμα αναγνωρισμένο ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων, προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος κατά την έννοια της παρ. 1, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου.

Ποιοι αποκλείονται από το πρόγραμμα

Στον αντίποδα, η απόφαση ορίζει ποιοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης:

α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ή όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανεξαρτήτως από το εάν γίνει τελικά χρήση των ανωτέρω παροχών ή όχι,
β) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.
γ) όσοι δικαιούχοι έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία:

i. Για το «Thessaly Pass Α 2024» τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα A που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και
ii. για το «Thessaly Pass B 2024» τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα B που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και
iii. για το «Evros Pass 2024», τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα Γ που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, όπως αυτή (κύρια κατοικία) προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

Ποια τα ποσά της ενίσχυσης

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα ποσά επιδότησης των διακοπών, ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος που θα ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι. Τα ποσά της επιδότησης που θα πιστωθούν στις ψηφιακές κάρτες, εκτείνονται από τα 100 έως τα 200 ευρώ.

Αναλυτικά:

α) Για τους δικαιούχους του προγράμματος «ThessalyPassΑ 2024» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατό (100,00) ευρώ

β) για τους δικαιούχους του προγράμματος «ThessalyPassΒ 2024» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ και
γ) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Evros Pass 2024» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, η ενίσχυση ανέρχεται σε διακόσια (200,00) ευρώ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για ένα εκ των τριών ως άνω προγραμμάτων (passes) και για μία ή περισσότερες φάσεις, ωστόσο μπορούν να καταστούν ωφελούμενοι, κατόπιν κλήρωσης, μόνο για ένα πρόγραμμα σε μια φάση του προγράμματος που επέλεξαν.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις