Χρηστικά

ΑΑΔΕ: Κρίσιμος Δεκέμβριος για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής επιχειρήσεων – Στο στόχαστρο καύσιμα, ελαιόλαδο, φάρμακα και οικοδομικά υλικά

Μήνας – σταθμός είναι ο επερχόμενος Δεκέμβριος για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθώς ξεκινάει μία ακόμα φάση στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής στον χώρο των επιχειρήσεων.

Τότε, από την 1η του μηνός, αναμένεται να είναι όλα έτοιμα για να μπει μπρος το νέο σύστημα των ψηφιακών δελτίων αποστολής στην κυρίως, υποχρεωτική, βάση, ένα μέτρο το οποίο η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να δώσει άλλο ένα ισχυρό «χτύπημα» στην φοροδιαφυγή, παράλληλα με την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στον καθημερινό διαβιβασμό δεδομένων από τον επαγγελματία και την επιχείρηση στην φορολογική Αρχή μέσω της εφαρμογής myDATA.

Το μέτρο θα δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας «στίγμα» ανά πάσα στιγμή ποιο αγαθό, σε ποια ποσότητα και με ποιο κόστος, διακινείται από τον έμπορο ή από τον αγρότη παραγωγό στον πελάτη.

Οι τεχνικές προετοιμασίες είναι πυρετώδεις από πλευράς ΑΑΔΕ προκειμένου να είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται πως αυτή, η πρώτη φάση του μέτρου, λειτουργεί πειραματικά – προαιρετικά από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ από την πρώτη Δεκεμβρίου, η λειτουργία του θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις που πληρούν τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου εφαρμογής.

Σε αυτή τη φάση η υποχρεωτικότητα του μέτρου αφορά σε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 200.000 ευρώ. Επιπλέον, αφορά και σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καυσίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών υλικών, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Αρχικά, η εφαρμογή του μέτρου θα περιλαμβάνει μόνο την έκδοση παραστατικών, διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη, δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης, με επιπλέον δυνατότητες να προστίθενται σε επόμενες φάσεις εφαρμογής του μέτρου.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου, το 2025 το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να αντλήσει από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 7,972 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 180 εκατ. ευρώ, και σε έσοδα από τον ΦΠΑ στα 26,508 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,254 δισ. ευρώ.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων
Βάση αυτού του σχεδίου κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων