Site icon NewsIT

ΑΑΔΕ – Οχήματα: Έρχεται μπαράζ ελέγχων για ανασφάλιστους, τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

10.07.2024 | 08:48
ΑΑΔΕ – Οχήματα: Έρχεται μπαράζ ελέγχων για ανασφάλιστους, τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

Σαφάρι ηλεκτρονικών ελέγχων για τα ανασφάλιστα οχήματα, όσους δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προς τις αρμόδιες αρχές, οι έλεγχοι διασταύρωσης των στοιχείων για τα οχήματα θα γίνεται το λιγότερο μια φορά το εξάμηνο. Τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται σε περίπτωση που κάποιο όχημα βρεθεί ανασφάλιστο είναι τα κάτωθι:

Στην περίπτωση που ένα όχημα βρεθεί ανασφάλιστο – υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 500.000 τέτοια – τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τα εξής:

  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα
  • 500 ευρώ για επιβατηγά κι άλλα οχήματα κάθε φύσης
  • 1000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης

Όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ύψος των τελών εφόσον διαπιστωθεί οφειλή τουλάχιστον 1 έτους
Για την μη πραγματοποίηση περιοδικού ελέγχου ΚΤΕΟ επιβάλλεται πρόστιμο 400 ευρώ

Σύμφωνα με το νέο νόμο, εντός 3 μηνών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, διεξάγεται επαναληπτικός έλεγχος. Αν και τότε ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, του αφαιρούνται άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες, τα οποία τουθ επιστρέφονται μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει ανάλογα με την παράβαση:

  • Το σχετικό συμβόλαιο ασφάλισης
  • Το ισχύον δελτίου τεχνικού ελέγχου
  • Την βεβαίωση περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας

Σε περίπτωση υποτροπής (από τον ίδιο ιδιοκτήτη, για το ίδιο όχημα, εντός τριετίας από την επιβολή του προστίμου) επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των προβλεπομένων ανά περίπτωση και ταυτόχρονα αφαιρούνται άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες.

Αφού το πρόστιμο επιβληθεί και κοινοποιηθεί, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει δικαίωμα ένστασης. Η ένσταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη της Δημόσιας Διοίκησης εντός 10 ημερών. Η απόφαση επί της ένστασης λαμβάνεται εντός 30 ημερών.

Οι έλεγχοι θα περιλάβουν και οχήματα που κυκλοφορούν ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών.

Αν υπάρξει υποτροπή, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Επιπλέον, παρελθόν θα δοθεί και στις παρατάσεις που δίνονται κάθε χρόνο στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τα οποία θα αποπληρώνονται στο εφεξής αποκλειστικά μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση καταβολής τους τον Ιανουάριο επιβάλλεται πρόστιμο 25% της αξίας τους, τον Φεβρουάριο το πρόστιμο είναι 50%, ενώ η μεγαλύτερη καθυστέρηση επιφέρει πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version