Site icon NewsIT

ΑΑΔΕ: Ποιοι κάτοχοι βάρκας πρέπει να πληρώσουν φόρο έως 200 ευρώ – Ποιες είναι οι κρίσιμες προθεσμίες

09.08.2024 | 06:38
ΑΑΔΕ: Ποιοι κάτοχοι βάρκας πρέπει να πληρώσουν φόρο έως 200 ευρώ – Ποιες είναι οι κρίσιμες προθεσμίες

Στιγμιότυπο από την παραλία Ρόδα στην Κέρκυρα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρόσθετο «χαράτσι» με την μορφή ετήσιου φόρου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλούνται να πληρώσουν περί τους 100.000 ιδιοκτήτες σκαφών, καθώς έχει ενεργοποιηθεί σχετική διάταξη του… 1975.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 και προβλέπει πως οι κάτοχοι βάρκας θα πρέπει να πληρώσουν στην ΑΑΔΕ από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το μήκος της βάρκας ή του σκάφους αναψυχής.

Στα τέλη Ιουλίου, μάλιστα, αποφασίστηκε η μετάθεση στις 26 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για το φορολογικό έτος 2023, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), Χρήστου Δήμα και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

Και αυτό γιατί, για την βεβαίωση και πληρωμή του φόρου, οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet και στη συνέχεια να αποπληρώσει την οφειλή, αφού βεβαιωθεί, είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πώς διαμορφώνεται το ύψος του φόρου

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του νόμου, το ύψος του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι διαμορφώνεται με βάση τον τύπο του σκάφους και τον χρόνο δραστηριοποίησης.

Αναλυτικότερα, όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά – με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους – οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται σε 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και σε 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει, και για φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.).

Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής του φόρου

Όσον αφορά για την διορία πληρωμής του φόρου, βάσει της ίδιας απόφασης που μετέθεσε την προθεσμία υποβολής της δήλωσης για τα τέλη Σεπτεμβρίου, η καταβολή για το 2023 πρέπει να γίνει είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ κατά το χρονικό διάστημα από την υποβολή της δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2024.

Από το 2025 και μετά, η δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για τη βεβαίωση του φόρου των 100 ή των 200 ευρώ πρέπει να υποβάλλεται κάθε Μάρτιο, η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Απριλίου και η δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version