Κρίσιμα φορολογικά έσοδα μπορεί να στερεί το δημόσιο -την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει καταστήσει ως ένα από τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους την πάταξη της φοροδιαφυγής- η αναντιστοιχία μεταξύ των υπαρχόντων δομών της ΑΑΔΕ και των υπηρεσιακών στόχων.
Συγκεκριμένα, υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν στο newsit.gr πως προκειμένου να επιτευχθούν ποσοτικοποιημένοι στόχοι σε σχέση με το πλήθος των ανοιχτών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου και ΦΠΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή, δίδεται προτεραιότητα σε «μικρές» υποθέσεις και όχι σε «μεγάλες», με πιθανό έμμεσο «θύμα» τα φορολογικά έσοδα.
Ως «μικρές» υποθέσεις χαρακτηρίζουν υπηρεσιακά στελέχη εκείνες οι οποίες μπορούν να κλείσουν εύκολα και άρα γρήγορα, αλλά δεν αποφέρουν παρά ελάχιστα έσοδα για το δημόσιο.
Αντίθετα, ως «μεγάλες» υποθέσεις χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές, εκείνες οι οποίες μπορούν να κλείσουν δύσκολα και με αρκετή χρονική καθυστέρηση, αλλά θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο σε σχέση με τις «μικρές».
Έτσι, ακόμα και αν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ πετύχουν τους ποσοτικούς στόχους (οι οποίοι, λένε αρμόδια στελέχη πως αυξάνονται κάθε χρόνο) των υποθέσεων που πρέπει να κλείσουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους, η εισπρακτική απόδοση τους θα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που θα μπορούσε να είναι αν δεν υπήρχε ένας τόσο σφικτός “κορσές” σε σχέση με το πλήθος των υποθέσεων που πρέπει να κλείσουν.
Πέραν αυτού του «κορσέ» υπάρχει όμως ακόμη ένας σημαντικός διπλός περιορισμός: Όχι μόνο η έλλειψη υπαλλήλων (έχει μειωθεί κατά 50% το προσωπικό στις εφορίες) αλλά προπαντός η έλλειψη στελεχών κατάλληλων, δηλαδή έμπειρων και καταρτισμένων για να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους.