Η νέα διαδικασία ψηφιακού κλεισίματος των βιβλίων των επιχειρήσεων που ξεκίνησε να εφαρμόζει από χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θέτει τις βάσεις για διευκόλυνση των επαγγελματιών, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, οι αστερίσκοι.
Και αυτό διότι ενώ σκοπός της ΑΑΔΕ είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες μέσα από την οποία ένας επαγγελματίας θα μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησής του, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει αμεσότερα ή στη συνταξιοδότησή του ή στο επόμενο επαγγελματικό του βήμα, ούτε η, κατά περιπτώσεις, ταλαιπωρία εξαλείφεται ούτε και οι κίνδυνοι για τον ίδιο να βρεθεί φορτωμένος ακόμα και με πρόστιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην απόφαση προβλέπεται πως όλα τα αιτήματα διακοπής εργασιών τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί προς την ΑΑΔΕ με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά εκκρεμούσαν μέχρι και την 4η Νοεμβρίου, θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου και μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, με κύκλους του φοροτεχνικού κλάδου να εγείρουν τις ενστάσεις τους για τον παραπάνω σχεδιασμό που ενδέχεται να πολλαπλασιάσει τον φόρτο εργασιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, και για τους ίδιους τους επαγγελματίες, η ψηφιακή διευκόλυνση έρχεται «πακέτο» με εξονυχιστικούς συστημικούς ελέγχους που ακολουθούν το αίτημα διακοπής εργασιών της επιχείρησής στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι
Άπαξ και ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αν ο επαγγελματίας δεν έχει τηρήσει τους όρους ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν το αίτημα δεν βρεθεί να διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα, υπολογίζεται ένα χρονικό διάστημα 30 ημερών από την οριστική παύση των εργασιών τους για τα φυσικά πρόσωπα είτε τη λύση τους ή από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το ΓΕΜΗ και τα άλλα Μητρώα για τα νομικά πρόσωπα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αίτημα διακοπής.
Αν έχουν παρέλθει πάνω από 30 ημέρες ανάμεσα στα παραπάνω χρονικά ορόσημα παύσης των εργασιών και στο αίτημα στην εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο.
Μετά από την υποβολή της δήλωσης διακοπής, ξεκινά μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ το οποίο περιλαμβάνει δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ακίνητα, αυτοκίνητα, πλοία, είσπραξη κοινοτικών ή κρατικών ενισχύσεων, αλλά και βεβαιωμένες οφειλές φόρων.
Όλες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν κλείσει πριν εκδοθεί η απόφαση διακοπής εργασιών, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας για τυχόν οχήματα του αιτούντα.