Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει από φέτος με τα μπόνους για τους καλοπληρωτές φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει από φέτος με τα μπόνους για τους καλοπληρωτές φορολογούμενους
Φωτογραφία: iStock

Αλλαγές προς το καλύτερο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς επεξεργάζεται ενισχυμένα μπόνους για όσους φορολογούμενοι είναι καλοπληρωτές, σε σχέση με τα ισχύοντα.

Στην φορολογική περίοδο που έληξε προ ολίγων μηνών, η ΑΑΔΕ έδωσε κίνητρο στους φορολογούμενους έτσι ώστε να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εφάπαξ χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος της αποπληρωμής σε δόσεις.

Συγκεκριμένα, ενώ αύξησε τις μηνιαίες δόσεις της αποπληρωμής σε 8, παράλληλα προσέφερε και έκπτωση στον φόρο ύψους 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλομένων, αρχικά με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Ιουλίου 2024, η οποία αργότερα παρατάθηκε έως τις 2 Αυγούστου 2024.

Στόχος αυτής της κίνησης ήταν και να ωθήσει όλο και περισσότερους πολίτες προς την φορολογική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους αλλά και να εισπράξει εμπροσθοβαρώς τα φορο-έσοδα, καθώς η διαδικασία των 8 δόσεων, κατανέμει τις πληρωμές φτάνοντας μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Από φέτος, ωστόσο, το πλαίσιο αυτό αλλάζει. Τα κίνητρα δυνητικά μεγαλώνουν με κλιμακωτή πρόοδο, βάσει του πόσο γρήγορα θα προβεί ο φορολογούμενος σε πρόωρη εξόφληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα, το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για την  απόδοση των  μπόνους. Το πρώτο σενάριο αφορά έκπτωση 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ, 3% αν η δήλωση γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας και 2% αν η δήλωση και η πληρωμή γίνει στον μήνα εκπνοής.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο και αυτό κινείται στη λογική της πριμοδότησης της εμπροσθοβαρούς εξόφλησης, προβλέπει μπόνους 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ, και 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο.

Αυτή η ρύθμιση, παράλληλα με την κατάργηση των παρατάσεων διαμορφώνοντας ένα στάνταρ χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ολοκληρώνεται η διαδικασία των δηλώσεων, στοχεύει να «νοικοκυρέψει» το τοπίο των φορολογικών εισπράξεων, πριμοδοτώντας τις πληρωμές εντός του έτους της φορολογικής περιόδου και αποδυναμώνοντας το σύστημα των δόσεων που «έπιανε» και στο επόμενο έτος, γεμίζοντας έτσι νωρίς τα δημόσια ταμεία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις