Site icon NewsIT

Αγρότες: Το πρόγραμμα Κομφούζιο των 60 εκατ. ευρώ καλύπτει και νέες καλλιέργειες με αυξημένες ενισχύσεις

05.09.2024 | 15:46
Αγρότες: Το πρόγραμμα Κομφούζιο των 60 εκατ. ευρώ καλύπτει και νέες καλλιέργειες με αυξημένες ενισχύσεις

Orange - Fruit, Fruit, Citrus Fruit, Tangerine, Crete

Προστέθηκαν νέες καλλιέργειες στο πλαίσιο του προγράμματος Κομφούζιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ προβλέπονται και αυξημένες τιμές ενίσχυσης σε σχέση με αυτές της προηγούμενης περιόδου εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίες ξεπερνούν το 50% για την πλειονότητα των καλλιεργειών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης,  σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η αριθ. 3650/28-8-2024 (Β΄ 5026) απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού για τον καθορισμού του θεσμικού πλαισίου της γεωργοπεριβαλλοντικής-κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022. Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες, (ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές και αμπέλια), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιές και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί-στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών), ενώ προβλέπονται αυξημένες τιμές ενίσχυσης σε σχέση με αυτές της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες ξεπερνούν το 50% για την πλειονότητα των καλλιεργειών, κατόπιν της υποβολής αιτήματος κοινοποίησης τροποποιήσεων του ΣΣ ΚΑΠ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με την από 01/04/2024 Προδημοσίευση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024, η υποβολή της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο.

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου του 2024. 

Η αριθ. 3650/28-8-2024 απόφαση και η προδημοσίευση, είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες www.minagric.gr  και www.agrotikianaptixi.gr. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version