Με υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη και του Χρίστου Δήμα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) βρίσκεται στη φάση της ανάθεσης του έργου του επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, με τους εκτιμητές να αναμένεται να πιάσουν δουλειά σε Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Γλυφάδα, Πειραιά, Πύργο, Ιθάκη, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Ρόδο, Σύμη και Λουτράκι.
Τα δεδομένα θα εξετάζονται συγκριτικά με βάση ήδη συντελεσμένες συναλλαγές ακινήτων, ή με βάση τις τιμές όπως διαμορφώνονται λόγω της ζήτησης. Επιπλέον, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, ένας παράγοντας καθορισμού της αξίας είναι και το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή πόσα έσοδα θα αποφέρει πιθανόν το ακίνητο σε ενδεχόμενες μισθώσεις.
Τέλος, θα λαμβάνεται υπόψη και η λεγόμενη μέθοδος του αποσβεσμένου κόστους αντικατάστασης, που υπολογίζει την αξία του ακινήτου βάσει του πόσο θα κόστιζε να κατασκευαστεί ένα αντίστοιχο ακίνητα με σημερινά δεδομένα.
Οι εκτιμητές θα πρέπει να συλλέγουν τουλάχιστον 3 συγκριτικά στοιχεία από συναλλαγές τους τελευταίους 12 μήνες.
Ποιοι φόροι επηρεάζονται
Ωστόσο, οι νέες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να συμπαρασύρουν και μια σειρά από φόρους οι καθορίζονται βάσει αυτών καθώς σχετίζονται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Οι κυριότεροι εξ αυτών είναι:
- Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), o ο οποίος ανέρχεται σε 24% όταν πωλείται νεόδμητο ακίνητο και δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία
- Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) που πληρώνει ο αγοραστής
- Ο φόρος υπεραξίας ακινήτου που πληρώνει ο πωλητής
- Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σε κύρια και συμπληρωματική βάση
- Το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου κάθε χρόνο μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ των Δήμων