Χρηστικά

Ακίνητα: Γιατί οι πολίτες γυρνούν τις πλάτες τους στους μεσίτες

Ιδιαίτερα μειωμένη είναι σήμερα η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες πολίτες στους μεσίτες, καθώς σταδιακά όλο και στρέφονται στο διαδίκτυο, ώστε να βρουν κατοικία τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση.

Αυτή η στάση είναι πιο έντονη στους νέους έως 39 ετών, ενώ σταθερή ψήφο εμπιστοσύνης στις μεσιτικές υπηρεσίες δίνουν οι Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών οι μεσίτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο εργασίας τους.

Συνολικά, η έρευνα αναδεικνύει τις βασικές επιθυμίες των πελατών για πιο στοχευμένες και οικονομικά δίκαιες υπηρεσίες, που θα συνδυάζουν την ποιότητα πληροφόρησης με την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό, διαμορφώνοντας έτσι μια αναβαθμισμένη εμπειρία στον χώρο της μεσιτείας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις βελτιώσεις στις μεσιτικές υπηρεσίες, οι πελάτες εκφράζουν συγκεκριμένες ανάγκες που επικεντρώνονται κυρίως στην ακρίβεια και στην ποιότητα των πληροφοριών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 52,68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ακρίβεια στην παροχή πληροφοριών αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα προς βελτίωση, κάτι που υποδεικνύει την ανάγκη για σαφείς, αναλυτικές και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα.

Ακολουθούν άλλοι παράγοντες που οι πελάτες θεωρούν εξίσου σημαντικούς. Το 32,76% επιθυμεί πιο εξειδικευμένη γνώση από τους μεσίτες, προκειμένου να λάβουν υποστήριξη και συμβουλές που να ανταποκρίνονται στις μοναδικές τους ανάγκες. Παράλληλα, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, που απασχολεί το 29,34% των πελατών, αποτελεί έναν επιπλέον κρίσιμο παράγοντα, ενισχύοντας την επιθυμία για υπηρεσίες που θα είναι προσιτές και παράλληλα αξιόλογες.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που χρήζουν βελτίωσης, η ευγένεια και ο επαγγελματισμός καταλαμβάνουν ποσοστό 25,05%, ενώ η διαφάνεια στις χρεώσεις αναδεικνύεται σημαντική για το 24,63% των ερωτηθέντων. Επίσης, οι πελάτες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στις ανάγκες τους (24,20%) και ταχύτερη εξυπηρέτηση (22,27%), ενώ το 22,06% θα ήθελε περισσότερες διαθέσιμες επιλογές ακινήτων.

Γιατί οι Έλληνες απομακρύνονται από τους μεσίτες

Η ανάλυση της αιτίας για την οποία πολλοί δεν αξιοποιούν μεσιτικές υπηρεσίες δείχνει ότι η πλειοψηφία (67,4%) των ερωτηθέντων δηλώνει πως ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει μόνη της τη διαδικασία αγοράς, πώλησης ή ενοικίασης ακινήτου, χωρίς τη συνδρομή μεσίτη. Η ικανότητα αυτή, που στηρίζεται σε προσωπική γνώση και εμπειρία, αναδεικνύει την τάση αρκετών να επιδιώκουν αυτονομία στη διαχείριση των ακινήτων τους.

Ένα δεύτερο ποσοστό, που φτάνει το 26,7%, εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους μεσίτες, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους αποφυγής των μεσιτικών υπηρεσιών. Αυτή η αίσθηση δυσπιστίας παρουσιάζεται αυξημένη κυρίως στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 39 ετών (43,4%) και παραμένει αισθητή στις ηλικίες 40-49 (30,6%). Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι επίσης πιο έντονη στους άνδρες (31,7%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (21,2%).

Τέλος, το κόστος φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικός παράγοντας, αφού μόλις το 3,8% των ερωτηθέντων το αναφέρει ως λόγο αποφυγής των μεσιτικών υπηρεσιών. Η εμπιστοσύνη, λοιπόν, και η προθυμία των καταναλωτών να ολοκληρώνουν μόνοι τους τις συναλλαγές είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την απόφασή τους, δίνοντας το στίγμα των προτιμήσεων αλλά και των αντιστάσεων που υφίστανται προς τη χρήση επαγγελματικών υπηρεσιών στον κλάδο των ακινήτων.

Ποιοι επιλέγουν σήμερα μεσίτες

Η χρήση μεσιτικών υπηρεσιών διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την περιοχή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αξιοποίησης εμφανίζονται στις ηλικίες 40-49 ετών, με το 58,6% των ερωτηθέντων να έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες υπηρεσίες, και ακολουθούν οι άνω των 60 ετών με 53,1%. Στις ηλικίες 50-59 ετών και στις μικρότερες των 39 ετών, περίπου οι μισοί ερωτηθέντες έχουν συνεργαστεί με μεσίτη.

Από επαγγελματική σκοπιά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να επιλέγουν πιο συχνά μεσιτικές υπηρεσίες (60,6%), ενώ τα ποσοστά είναι χαμηλότερα στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα επηρεάζουν επίσης την απόφαση χρήσης μεσιτικών υπηρεσιών. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων αξιοποιούν τις υπηρεσίες μεσιτών σε ποσοστό 56,3%, ακολουθούμενοι από τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ (55,8%) και εκείνους με Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση/ΙΕΚ (47,5%). Οι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στο χαμηλότερο ποσοστό (40,8%).

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, οι εισοδηματικές κατηγορίες άνω των 30.000 ευρώ παρουσιάζουν την υψηλότερη χρήση μεσιτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας μία διαφορά άνω των 12 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι τάσεις διαφέρουν σημαντικά. Η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό αξιοποίησης μεσιτικών υπηρεσιών (65,5%), ενώ στην Αττική το ποσοστό είναι χαμηλότερο (47,7%). Η Αττική καταγράφει επίσης το υψηλότερο ποσοστό για ενοικίαση επαγγελματικής στέγης (18,6%), αλλά χαμηλά ποσοστά στην αγορά οικοπέδων, ενώ η Κεντρική Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό για αγοραπωλησία οικοπέδων (29%).

Συνοψίζοντας, η χρήση μεσιτικών υπηρεσιών εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων όπως η ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, το εισόδημα και η γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, η έλλειψη εμπιστοσύνης, που εμφανίζεται υψηλή στις νεότερες ηλικίες και κυρίως στους άνδρες, αποτελεί παράγοντα αποθάρρυνσης, δείχνοντας ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση των μεσιτικών υπηρεσιών.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα