Παρασκευή, 28 Ιουν.
26oC Αθήνα

Ακίνητα: Πάρκινγκ αξίας 15.000 ευρώ ανά τ.μ. στην Αθήνα – Εξωπραγματικές τιμές πώλησης των θέσεων στάθμευσης

Ακίνητα: Πάρκινγκ αξίας 15.000 ευρώ ανά τ.μ. στην Αθήνα – Εξωπραγματικές τιμές πώλησης των θέσεων στάθμευσης
Φωτογραφία: Eurokinissi

Χωρίς προηγούμενο είναι τα ύψη που έχουν φτάσει οι τιμές στις οποίες πωλούνται οι τιμές των θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα, εν μέσω συνολικής ανόδου της αγοράς ακινήτων κάθε λογής.

Για την ακρίβεια, οι τιμές στις οποίες πωλούνται και αγοράζονται οι θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα ξεπερνούν κάθε φαντασία, σύμφωνα με στοιχεία από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, καθώς φτάνουν μέχρι και πάνω 15.000 ευρώ ανά τ.μ. Συγκεκριμένα, θέση πάρκινγκ μόλις 11 τ.μ. στο Δήμο Αθηναίων πωλήθηκε στις 26.3.2024 για 167.000 ευρώ, δηλαδή για 15.181 ευρώ ανά τ.μ.

Σε άλλη περίπτωση, στις 12 Μαΐου 2024, πάρκινγκ 9,9 τ.μ. στο Δήμο Αθηναίων άλλαξε χέρια για 150.000 ευρώ.

Προφανώς και δεν είναι όλες οι συναλλαγές του ίδιου ύψους, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πάρκινγκ εμβαδού 276,69 τ.μ. πωλήθηκε έναντι 60.000 ευρώ. Ωστόσο τα ύψη που αγγίζονται είναι ενδεικτικά και της ακριβείας που επικρατεί στον χώρο των ακινήτων αλλά και την ζήτηση για θέσεις στάθμευσης σε μία πόλη που μαστίζεται από κυκλοφοριακό και έλλειψη χώρων.

Συνολικά, μέσα στο έτος οι πράξεις που είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων ανέρχονται σε 327, και αφορούν είτε σε μεταβίβαση πλήρους κυριότητας είτε σε επικαρπία. Πάντως οι περιπτώσεις εκείνες που οι θέσεις άλλαξαν χέρια ήταν 74.

Ένα μέσο κόστος των αγοραπωλησιών ήταν τα 15.000 ευρώ για λίγα τ.μ. Σημειώνεται, πως πλέον οι αγοραπωλησίες ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι θέσεις πάρκινγκ, απαγορεύεται να γίνουν με μετρητά για να αποφευχθούν οι δοσοληψίες με «μαύρα» χρήματα, άλλη μία πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις