Άμεση διάθεση στην αγορά ακινήτων περί των 15.000 σε αριθμό, από αυτά που κρατούν στα χαρτοφυλάκια τους τράπεζες και servicers, θα μπορούσε να λάβει χώρα με αλλαγές στη λειτουργία των δημόσιων φορέων.
Και αυτό διότι τα ακίνητα τα οποία έχουν στον έλεγχο τους οι τράπεζες πολλές φορές «κολλάνε», όσον αφορά τις μεταβιβάσεις τους, σε καθυστερήσεις, δικαστικές, κτηματολογικές και άλλες, προκαλώντας έτσι κωλυσιεργίες στους πλειστηριασμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με τις κατάλληλες κρατικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι όροι για να διατεθούν άμεσα στην αγορά ακινήτων 15.000 κατοικίες, ρίχνοντας έτσι τα ενοίκια.
Ήδη από το 2023 υπάρχουν προτάσεις τραπεζών προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχύτερη απαλλαγή τους από το απόθεμα των ακινήτων. Εξ αυτών, από τα περίπου 25.000 ακίνητα από πλειστηριασμούς, περίπου 15.000 είναι οικιστικά και θα μπορούσαν να βγουν άμεσα στην αγορά, με την προϋπόθεση πως ακόμα και αν είναι ατακτοποίητα, η τακτοποίησή τους θα μπορούσε να γίνει μεταγενέστερα, από τον αγοραστή, με χαμηλότερο κόστος, καθώς προς στιγμήν οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά αργές, οδηγώντας έτσι μόλις λίγες εκατοντάδες εκ των 25.000 ακινήτων να είναι σήμερα τακτοποιημένα.
Επιπλέον, υπάρχουν και τεχνικά θέματα που εμποδίζουν την ταχύτητα της διάθεσης των ακινήτων, όπως είναι η απόδοση ηλεκτρονικές ταυτότητας.
Τέλος, οι ανακοπές που ασκούνται από δανειολήπτες κατά πλειστηριασμών που έχουν διενεργηθεί, καθυστερεί τις μεταβιβάσεις και σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπει τις αγορές. Το ποσοστό φτάνει στο 15% – 20% των δανειοληπτών οι οποίοι ασκούν ανακοπές κατά των πλειστηριασμών και αυτή τη στιγμή υπάρχουν δικάσιμες που έχουν οριστεί για το 2032. Σημειωτέον ότι μόλις το 2% των δανειοληπτών δικαιώνεται από τα δικαστήρια για τις ασκηθείσες ανακοπές.