Δεν έχει τέλος το ράλι ανόδου στις τιμές κυρίως των νεόδμητων κατοικιών στις διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς έχουν φτάσει σε σημείο να ξεπερνούν πλέον το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια αλλά και στην κατασκευή σήμερα ποιοτικότερων ακινήτων.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αύξησης των τιμών πώλησης των ακινήτων αποτελούν τα Νότια Προάστια, όπου ανέκαθεν θεωρούνται η ακριβότερη περιοχή της Αττικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα μάλιστα με επαγγελματίες της αγοράς, τα νεόδμητα σπίτια είναι 30% πιο ακριβά σε σχέση με το 2008 στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στο κέντρο της Αθήνας, οι αυξήσεις αγγίζουν το 20% και στα βόρεια προάστια παρατηρούνται τιμές που είναι 20% υψηλότερες συγκριτικά με το 2008.
Ήδη, τα τελευταία στοιχεία του Spitogatos για το δ΄τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι οι τιμές για αγορά κατοικίας στα Νότια αυξήθηκαν κατά 11,5%, καθώς αυτές διαμορφώνονται στα 3.636 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 3.261 ευρώ ανά τ.μ. το 2022.
Την ώρα που ένα νεόδμητο στις hot περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, όπως είναι η Γλυφάδα, η Βούλα ξεκινά από 5.500 ευρώ το τ.μ. και στην περίπτωση της Βουλιαγμένης, η οποία κρατά και τα πρωτεία της ακρίβειας, ξεπερνά και τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. Μάλιστα, οι πολυτελείς μονοκατοικίες και βίλες της εν λόγω περιοχής μπορεί να φτάσουν μέχρι και 13.000 ευρώ ανά τ.μ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην περίπτωση των Δυτικών προαστίων οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών εξακολουθούν και σήμερα να είναι χαμηλότερες κατά 10-12% έναντι του 2008, ενώ στο Ίλιον, η απόκλιση είναι 20%. Στην Ανατολική Αττική, σε περιοχές, όπως στην Παιανία, ένα νεόδμητο πωλείται σήμερα αντί ποσού 2.500 ευρώ/τ.μ., όταν το 2008, η αντίστοιχη τιμή ήταν 3.400 ευρώ/τ.μ., δηλαδή σήμερα το κόστος αγοράς είναι 30% χαμηλότερο.
Οι λόγοι ωστόσο που υπάρχει τόσο μεγάλη άνοδος στις τιμές των νέων κατοικιών, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, οφείλεται σε ένα μπαράζ σημαντικών παραγόντων. Πρώτος από όλους είναι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους λόγω του πληθωρισμού, που ανεβάζει στα ύψη την τιμή των υλικών, με αποτέλεσμα η τελική τιμή του ακινήτου να είναι πολύ υψηλή. Μάλιστα, επαγγελματίες της αγοράς κάνουν λόγο ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί έως και 50%.
Καθοριστικό ρόλο στις αυξήσεις των κατοικιών έπαιξε η μεγάλη επέκταση των Aibnb κυρίως στις περιοχές του κέντρου αλλά και η Χρυσή Βίζα.
Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης, το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023 είχαν κατατεθεί 9.459 αιτήματα μόνιμου επενδυτή, αυξημένα κατά 117% σε σύγκριση με το 11μηνο του 2022. Τα αιτήματα αρχικής χορήγησης ήταν 7.752, που ισοδυναμούν με επενδύσεις σε ακίνητα ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ.
Βαρόμετρο αποτέλεσαν ωστόσο και η αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες οι οποίες αυξήθηκαν κατά 33,7% το 2022 και κατά 40,2% το πρώτο εννεάμηνο του 2023, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 9,5% και 5,5%, αντίστοιχα.
Συνολικά, το πρώτο εννεάμηνο του 2023, οι επενδύσεις σε κατασκευές προσέγγισαν το 84% του συνόλου του 2022 και αυξήθηκαν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022 κατά περίπου 16%.
Τέλος, η έναρξη και η ολοκλήρωση τόσο των έργων ανάπλασης όσο και της επέκτασης του μετρό (π.χ. Γραμμή 4), στους προκαθορισμένους χρόνους αποτελούν σημαντικό παράγοντα που συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των τιμών, καθώς ορισμένες περιοχές αποκτούν υπεραξία.