Site icon NewsIT

Ακρίβεια: Νέα άνοδος των τιμών στα τρόφιμα τον Αύγουστο

18.09.2024 | 13:32
Ακρίβεια: Νέα άνοδος των τιμών στα τρόφιμα τον Αύγουστο

Το φαινόμενο της ακρίβειας στα τρόφιμα ανακάμπτει όπως δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου από την Eurostat.

Μάλιστα, η ακρίβεια δεν αφορά μόνο στα τρόφιμα αλλά σε περισσότερους κλάδους, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και αυτή η οποία «πονάει» περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών. Σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών, καταγράφηκε επιτάχυνση σε ρυθμό 3,2% από 3% τον Ιούλιο στην Ελλάδα. Για το ίδιο διάστημα στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιβράδυνση στο 2,2% από 2,6%.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που «μετρά» η Eurostat, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, στην Ελλάδα είχαμε και πάλι επιτάχυνση σε ρυθμό 2% από 1,4%, ενώ ειδικά για τα τρόφιμα καταγράφηκε νέα άνοδος του ρυθμού αύξησης στο 2,3% από 1,5%.

Αντίστροφες τάσεις καταγράφηκαν στις κατηγορίες των βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν με ρυθμό 1,4% από 0,9% ενώ οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 4,7% από 5%. Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε οριακά προς τα κάτω και τον δείκτη του δομικού πληθωρισμού ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 3,7% από 3,8%.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ενέργειας υπήρξε επιτάχυνση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας, καθώς από το 1,4% ο ρυθμός κινήθηκε με ρυθμούς 2,3%.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version