Αμφίβολο είναι το μέλλον του net metering στη χώρα μας, δηλαδή της αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φωτοβολταϊκά σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση.
Αρκετοί συμπολίτες μας επένδυσαν ήδη στην λύση να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά ώστε να μειώσουν το τελικό ενεργειακό κόστος που πληρώνουν κάθε μήνα μέσω του λογαριασμού του ρεύματος και να αποκτήσουν και πιο «πράσινο» προφίλ. Και ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που επιθυμούν να το κάνουν στο εξής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, όμως, η κατεύθυνση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη είναι να μπει ένα φρένο στο net metering με στόχο να στηριχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και να μην υπερφορτώνεται το δίκτυο ηλεκτρισμού τα μεσημέρια. Αντί αυτού, η Κομισιόν προωθεί την πρακτική του “net billing”. Η διαφορά είναι ότι στο net metering συμψηφίζεται η ποσότητα του ρεύματος, ενώ στο billing η διαφορά της τιμής κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στην πράξη, το billing είναι χειρότερο για τους ιδιοκτήτες ενός φωτοβολταϊκού στέγης, αφού εξοικονομούν λιγότερα χρήματα.
Αυτή τη στιγμή τρέχει στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που επιδοτεί το net metering, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο.
Με αφορμή την κατεύθυνση της Κομισιόν, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα το αφήσει να ολοκληρωθεί ή αν θα δώσει τέλος ήδη από τώρα. Παράλληλα, ερώτημα αποτελεί το αν θα διακοπεί για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών ή για όλους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της Ολλανδίας, όταν πέρυσι η κυβέρνηση πήγε να διακόψει το net metering προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και στη Βουλή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι απορρίφθηκε η κυβερνητική πρόταση και το πρόγραμμα επιδότησης συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν.
Αυξημένες οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Τέλος, ένα ακόμη «αγκάθι» που έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα οι χρήστες του net metering είναι το υψηλό κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κατόχου συστήματος net metering που χρεώθηκε 200 ευρώ για τις χρεώσεις αυτές μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ πλήρωσε μόλις 50 ευρώ εν τέλει για το ίδιο το ρεύμα.
Κατ΄ επέκταση, ο συγκεκριμένος καταναλωτής ρίχνει σημαντικά το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του (χρέωση ρεύματος), αλλά υπόκειται σε λοιπές χρεώσεις που διαβρώνουν το όφελος από το net metering.
Πέρα από το ότι έχουν αυξηθεί έτσι κι αλλιώς τα τέλη δικτύου, ισχύει και ένα πρόσθετο πρόβλημα που ανεβάζει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις: Συχνά ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει καταμέτρηση ανά δύο μήνες αντί για κάθε μήνα, γεγονός που ανεβάζει τις χρεώσεις ΥΚΩ στην επόμενη κλίμακα για τον καταναλωτή αδίκως.