Site icon NewsIT

Αναδρομικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές – Έντονα παράπονα από ΕΕΑ, ΙΝΚΑ, ΓΣΕΒΕΕ

12.07.2024 | 07:12
Αναδρομικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές – Έντονα παράπονα από ΕΕΑ, ΙΝΚΑ, ΓΣΕΒΕΕ

ÌÅÔÑÇÔÇÓ ÑÅÕÌÁÔÏÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Πολυάριθμα παράπονα έχει δεχτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από επαγγελματίες που ξαφνικά επιβαρύνονται με υψηλά πρόσθετα ποσά για τις ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022-2023.

Πρόκειται για ποσά τα οποία είχαν καταχωρηθεί εκείνη τη χρονική περίοδο ως κρατικές επιδοτήσεις, αλλά τελικά η καταβολή τους δεν εγκρίθηκε από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει πλέον η διαδικασία είσπραξής τους μετά από σχετική υπουργική απόφαση. Το ΕΕΑ κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη πρακτική από τους προμηθευτές του ρεύματος και ζητά να ενημερωθεί για το αν οι οφειλέτες ενημερώθηκαν εγκαίρως και για το αν είναι ηθικό να ζητείται από τους επαγγελματίες η εξόφληση εντός ολίγων μόνο ημερών.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που πολλοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις και μια αιφνιδιαστική χρέωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

«Ως Επιμελητήριο ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό από κάποιον υπεύθυνο και όχι παραπομπή σε κάποιο ΦΕΚ ή σε υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια που έχει σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα καθώς από την εξέλιξη τους καθορίζεται και ο οικογενειακός και επαγγελματικός τους προϋπολογισμός», αναφέρει σχετικά το ΕΕΑ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, το ΙΝΚΑ δηλώνει ότι λαμβάνει καθημερινά καταγγελίες από εκατοντάδες πολίτες για το εν λόγω θέμα. «Ζητούμε άμεσα ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας τη διαγραφή των απαιτήσεων προς τους πολίτες καταναλωτές ως παράνομη και καταχρηστική», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Τέλος, επιστολή απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, με αποδέκτες τρία Υπουργεία και συγκεκριμένα προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Όπως ανέφερε σχετικά:

Οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία υπουργική απόφαση, η οποία και εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

Το εξοργιστικό και παράδοξο είναι πως ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με «πονηρό» και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας.

Η Γενική Συνομοσπονδία, καταδικάζει απερίφραστα το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version