Χρηστικά

Ανακαίνιση ακινήτων: Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν με φορολογική έκπτωση έως 16.000 ευρώ

Την ευκαιρία να επωφεληθούν με φορολογικές εκπτώσεις ύψους έως και 16.000 ευρώ για 5 χρόνια, ή αλλιώς με ετήσιο μπόνους έως 3.200 ευρώ, έχουν όσοι πολίτες προχωρούν σε ανακαίνιση ακινήτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτό ορίζει η νέα φορολογική νομοθεσία που ψηφίστηκε την προηγούμενη χρονιά και προβλέπει ισχυρά χρηματικά κίνητρα που θα ενισχύσουν την τάση ανακαίνισης των ακινήτων που θα ρίξει περισσότερα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά, αλλά και ταυτόχρονα θα «πλήξει» την φοροδιαφυγή, καθώς η βασική προϋπόθεση είναι οι συναλλαγές να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Έτσι, ο νόμος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, όσοι προβαίνουν σε ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτων θα πληρώνουν ηλεκτρονικά για υλικά και εργασίες και θα απολαμβάνουν έκπτωση φόρου εισοδήματος η οποία δυνητικά θα φτάνει έως 3.200 ευρώ το χρόνο για πέντε χρόνια και με ανώτατο όριο το ποσό των 16.000 ευρώ.

Οι δαπάνες που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική ρύθμιση, αφορούν στην αγορά αγαθών και τη υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, και μειώνουν κατανεμημένες σε βάθος 5 ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με μέγιστο ποσό τα 16.000 ευρώ.

Έμφαση δίνεται στις δαπάνες εργασιών, με το κόστος των υλικών να συμμετέχει με όριο το 1/3 του συνολικού κόστους.

Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη της φοροέκπτωσης είναι:

Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) , στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

Στις περιπτώσεις αυτές, δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Ποιες είναι οι δαπάνες που επιχορηγούνται μέσω της έκπτωσης φόρου

Α. Ενεργειακές

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων.
  • Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων ώστε να καθίσταται πλήρως λειτουργικό.
  • Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.
  • Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
  • Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Β. Λειτουργικές – αισθητικές

  • Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης.
  • Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
  • Συντήρηση/επισκευή στέγης.
  • Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.
  • Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.
  • Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.
  • Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα