Site icon NewsIT
07:26 | 25.04.25

Ανακούφιση στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα φέρει το τέλος των παλαιών επιδοτήσεων ΑΠΕ

Electrometer is measuring power consumption

Φωτογραφία: iStock

Χάρης Αποσπόρης

Ήδη τα πρώτα έργα πλησιάζουν το τέλος της διάρκειας ζωής τους

Ο τρόπος που διαμορφώνεται η τελική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές είναι σίγουρα περίπλοκος και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μεταβλητές.

Πάντως, ένα από τα πράγματα που στοιχίζουν ακριβά είναι οι υψηλές επιδοτήσεις που δόθηκαν προ 15-20 ετών για τα πρώτα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας, ιδίως τα φωτοβολταϊκά. Οι επιδοτήσεις κρίθηκαν τότε επιβεβλημένες, προκειμένου να ωριμάσει σταδιακά η κάθε πράσινη τεχνολογία και να υποχωρήσει εν τέλει το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στα τωρινά χαμηλά επίπεδα.

Καθώς τα εν λόγω έργα έχουν μια διάρκεια ζωής γύρω στα 20-25 χρόνια, οι αρχές περιμένουν πως και πως να έρθει η ώρα της απόσυρσής τους, ώστε να λήξουν οι ακριβές ταρίφες και έτσι να ανακουφιστεί ο καταναλωτής.

Μάλιστα, η λήξη των παλαιών συμβάσεων έχει διπλό κέρδος για τη χώρα μας: Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα παλιά φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες με καινούρια, τα οποία είναι πολύ πιο αποδοτικά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη αδειοδοτικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έργα ΑΠΕ που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με νέα συστήματα, δεν θα αμείβονται με επιδότηση, αλλά θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά. Κατ’ επέκταση, θα στοιχίζουν δραματικά λιγότερο από ότι προηγουμένως και το όφελος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Το θετικό παράδειγμα για το λεγόμενο “repowering” έδωσε ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς ήταν η πρώτη που εγκατέστησε αιολικά πάρκα στη χώρα μας, ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι προχώρησε στην αντικατάσταση 105 παλαιών ανεμογεννητριών σε 10 νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Μάλιστα, η ΔΕΗ τοποθέτησε στη θέση τους μόλις 24 σύγχρονες ανεμογεννήτριες, οι οποίες παράγουν την ίδια ακριβώς καθαρή ενέργεια, γεγονός ενδεικτικό της τεχνολογικής προόδου που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Μέχρι το 2030 αναμένεται να ακολουθήσουν ολοένα και περισσότερα έργα, αν και η κρίσιμη μάζα εκτιμάται ότι θα έρθει ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version