Κατά 10 – 15 λεπτά του ευρώ ακριβότερα θα είναι τα εμφιαλωμένα νερά, χυμοί και αναψυκτικά που διατίθενται σε πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες από το 2026 λόγω ανακύκλωσης, σύμφωνα με το ertnews.
Ωστόσο, τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονται στον καταναλωτή εάν προχωρήσει σε ανακύκλωση της κενής συσκευασίας αναψυκτικών, χυμών ή νερών σε κάποιο από τα χιλιάδες ειδικά μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία. Με αυτό το σύστημα, τόνοι πλαστικού θα ξαναχρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα και δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα, για να αποτελέσουν τροφή για τα ψάρια.
Από την 1.1.2026 τα ποτά που αγοράζουμε σε πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες θα επιβαρυνθούν με 0,10 – 0,15 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να το επιστρέφουν σε ειδικά μηχανήματα, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το πλαστικό. Το ποσό αυτό θα επιστρέφεται στον καταναλωτή μόλις ανακυκλώσει.
Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο που μπαίνει ως συζήτηση στην Βουλή, εισάγοντας έναν νέο μηχανισμό, αυτόν της εγγυοδοσίας. «Βάζουμε ένα εγγυοδοτικό τέλος 0,10 ευρώ το οποίο θα αυξήσει την τιμή του. Ο πολίτης θα γυρνάει το μπουκαλάκι και θα παίρνει πίσω τα 10 λεπτά που είχε δώσει ως εγγυοδοσία. Θα αυξήσει ουσιαστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης», εξήγησε ο ΓΓ Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος.
Σε υπαίθριους χώρους σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα θα τοποθετηθούν 15.000 ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης με έξοδα των παραγωγών. Σε μικρά νησιά και σε απομακρυσμένα χωριά θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους. Οι πολίτες, απλά, θα τοποθετούν τις κενές φιάλες και θα παίρνουν πιστωτικό.
Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου για θέματα Ανακύκλωσης Αποβλήτων, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, διευκρίνισε: «Μηχανάκια αυτόματης επιστροφής όπου ο πολίτης επιστρέφει την άδεια φιάλη έως 3 λίτρα, θα είναι οι φιάλες που θα μπορούν να επιστραφούν. Θα παίρνει το αντίστοιχο ποσό επιστροφής για να το κάνει έκπτωση σε μια επόμενη αγορά οπουδήποτε και αν θέλει να την κάνει αυτή».
Το νέο σύστημα θα δώσει πιο ποιοτικά υλικά ανακύκλωσης με μια πιο σύντομη χρονικά διαδικασία, σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου.
Πρώτες ύλες που θα ξαναχρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα και δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα, όπου ήδη πλέουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού και μικροπλαστικού, όπως προκύπτει από τη δορυφορική αποτύπωση της NASA. Εκεί όπου γίνονται τροφή για τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια θα καταναλωθούν από τον άνθρωπο.