Site icon NewsIT

Αστικές Συγκοινωνίες: «Μπαίνουν στην πρίζα» 100 επιπλέον ηλεκτρικά λεωφορεία

04.09.2024 | 07:04
Αστικές Συγκοινωνίες: «Μπαίνουν στην πρίζα» 100 επιπλέον ηλεκτρικά λεωφορεία

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμαξοστάσιο της Ο.Σ.Υ., Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Στην πρίζα» πρόκειται να «μπούνε» σταδιακά επιπλέον 100 ηλεκτρικά οχήματα που θα ενισχύσουν τον «πράσινο» στόλο λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, μέσω σύμβασης leasing.

Τον Αύγουστο υπεγράφη σχετική σύμβαση μεταξύ της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΟΣΥ) και της Εθνικής Leasing για την προμήθεια 300 καινούργιων λεωφορείων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μέσω μίσθωσης διάρκειας 10 ετών με δικαίωμα προαίρεσης ενός έτους, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα, στελεχών του υπουργείου και των αστικών συγκοινωνιών κ.α.. Τμήμα αυτής της σύμβασης – προμήθειας αφορά σε 100 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία Midi 8,6 μέτρων, ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Μάλιστα, η εκμίσθωση των ηλεκτρικών λεωφορείων περιλαμβάνει τους φορτιστές και τη σύνδεσή τους με το δίκτυο των αμαξοστασίων. Τα νέα αυτά οχήματα θα προστεθούν στα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν ήδη από τον Ιούνιο στους δρόμους της Αθήνας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και δεδομένου ότι δέσμευση του Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι τα νέα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται στην Αθήνα από τα τέλη του 2024 (έως τους πρώτους μήνες του 2025), η εταιρεία ΟΣΥ προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό με διαδικασίες fast track ώστε να προμηθευθεί το απαραίτητο υλικό για την φόρτιση των 100 ηλεκτρικών λεωφορείων σε 2 αμαξοστάσια.

Ειδικότερα, προκηρύχθηκε ηλεκτρονικός διεθνής ανοιχτός μειοδοτικός δημόσιος διαγωνισμός, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής, για την προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης των 100 νέων ηλεκτρικών οχημάτων στα αμαξοστάσια (Α/Σ) Αγ. Ι. Ρέντη και Βοτανικού, για την κάλυψη των αναγκών των της Ο.ΣΥ. Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες).

Η δαπάνη υπολογίζεται σε λίγο άνω των 8,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, συν δικαίωμα προαίρεσης έως 15%). Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τις Ηλεκτρικές υποδομές που αφορούν στις νέες Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με την προσθήκη εξωτερικών Compact υποσταθμών (Κιόσκια) με τους αντίστοιχους εξωτερικούς Ηλεκτρικούς Πίνακες (PILLARS) για την τροφοδοσία των προστιθέμενων ηλεκτρικών παροχών για τους νέους φορτιστές των Ηλεκτρικών Λεωφορείων.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της προμήθειας και εγκατάστασης του συμβατικού αντικειμένου, ορίζεται στους 3 μήνες από την παράδοση των Α/Σ ελεύθερων στον ανάδοχο. Η λήξη της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 19 Σεπτέμβριου (αποσφράγιση προσφορών στις 24/09/2025).

Να αναφέρουμε ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την ανοικτή διαδικασία, με σύντμηση προθεσμιών, λόγω επείγοντος, εξαιτίας του γεγονότος ότι υφίσταται κίνδυνος βλάβης από την παράλειψη φόρτισης των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για χρονικό διάστημα πέραν των 3 μηνών, των οποίων επίκειται η παραλαβή εντός τριμήνου βάσει των συμβατικών όρων και του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ αυτής και της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΗ LEASING ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ A.E.».

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι προχωρά ο σχεδιασμός ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων. Η ανανέωση του στόλου έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται βήμα – βήμα, με κριτήρια τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η επένδυση αυτή, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο σχεδιασμό, θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει στην κυβέρνηση ώστε να αντικατασταθούν όλα τα παλιά λεωφορεία με νέα, σύγχρονα και «πράσινα» οχήματα μέχρι το 2027.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version