Site icon NewsIT

Αυξάνεται στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στα 125 το επίδομα στέγασης, αύξηση και στο επίδομα παιδιού

12.09.2024 | 11:36
Αυξάνεται στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στα 125 το επίδομα στέγασης, αύξηση και στο επίδομα παιδιού

Σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας, τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σάββατο (12.09.2024), προχωρά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μαζί με τους υπουργούς Ν. Κεραμέως, Ε. Αγαπηδάκη, Θ. Πετραλιά καθώς και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την ελληνική οικογένεια η κ. Ζαχαράκη εξήγγειλε μεγάλες ενισχύσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και για τη γέννηση παιδιών, ενώ εξήγγειλε και την αύξηση του επιδόματος στέγασης.

Σκοπός των κυβερνητικών μέτρων είναι η στήριξη των Ελλήνων που αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια, καθώς η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Οι άλλοι βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και εξειδικεύεται από τα επιμέρους υπουργεία αυτή την εβδομάδα, είναι το στεγαστικό, οι μειώσεις φόρων και οι σημειακές αλλαγές στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.α.

Όπως εξήγγειλε κατά την παρουσίαση των μέτρων για την οικογένεια η κ. Ζαχαράκη η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει μεγάλη ενίσχυση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά την σύγκλιση των δικαιωμάτων τριτέκνων και πολυτέκνων, για τις προσλήψεις των πρώτων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ: θα αυξηθεί ως ποσοστό στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων από το 12% στο 16%.

Όσον αφορά την επιδοματική πολιτική, η υπουργός εξήγγειλε την αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στα 250 ευρώ από 216 που είναι σήμερα, αλλά και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ που είναι σήμερα στα 125 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ως μόνιμες παρεμβάσεις κατά την ομιλία του στην 88η ΔΕΘ, τα εξής μέτρα:

  • Ενίσχυση κατά 20 εκατομμύρια των επιδομάτων προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  • Απαλλαγή από φόρο (σε βάρος των εργοδοτών) των παροχών έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  • Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με αυτά των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  • Επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας (ΔΥΠΑ) ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη.
  • Αλλαγές στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού.

Επιπλέον, οι έκτακτες ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν ως εξής:

  • Καταβολή σε 767.000 δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού μιας επιπλέον δόσης του επιδόματος το Δεκέμβριο.
    Για παράδειγμα, οικογένεια με 2 παιδιά που λαμβάνει επίδομα 112 ευρώ ανά δίμηνο, θα λάβει μία επιπλέον μηνιαία δόση 62 ευρώ στις διακοπές των Χριστουγέννων.
  • Καταβολή 200 ευρώ σε 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί και σε 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Για παράδειγμα, ανασφάλιστος υπερήλικας που εισπράττει 387 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το ποσό των 587 ευρώ.
  • Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2024 σε 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Για παράδειγμα, δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που εισπράττει 216 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το επιπλέον το ποσό των 108 ευρώ, δηλαδή θα λάβει συνολικά 324 ευρώ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version