Πέμπτη, 12 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδόματος ανεργίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Αναλυτικά τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος

Αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδόματος ανεργίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Αναλυτικά τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος

Στην εξειδίκευση των μέτρων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ προχώρησε η Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου, περιγράφοντας το πλέγμα των αυξήσεων μισθών και συντάξεων και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κα Κεραμέως, στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν τα μέτρα για αυξήσεις επιδομάτων, ανέπτυξε δύο άξονες κατά την παρουσίαση των εν λόγω μέτρων, με τον πρώτο να αφορά μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης μέσα από τις αυξήσεις στους μισθούς, και τον δεύτερο να αφορά σε μέτρα στήριξης των συνταξιούχων.

Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης

– Αύξηση του κατώτατου μισθού – θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης.

  • Από 1.4.2024, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 27,7% από 650 ευρώ το 2019.
  • Παράλληλα ανεβαίνει και ο μέσος μισθός από 1.036ευρώ το 2019 σε 1.252ευρώ σήμερα, εμφανίζοντας 20,8% αύξηση.
  • Στόχος το 2027, ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Από 1.1.2025, μειώνονται κατά ακόμη 1 ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργαζομένων, 0,5% μείωση στις εισφορές των εργοδοτών. Από το 2019 έχουν ήδη μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, συν μία το 2025, συνεπώς 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στόχος η επιπλέον μείωση για το 2027, μισής ποσοστιαίας μονάδας.

– Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας βασισμένη σε τρεις αρχές:

  • Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές.
  • Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, με το επίδομα να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου.
  • Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.

– Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς – Οι εργοδότες που υποστηρίζουν τους νέους γονείς με οικειοθελείς μη μισθολογικές παροχές ύψους έως 5.000 ευρώ για έναν χρόνο από την απόκτηση τέκνου απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτές τις παροχές. Το ποσό θα είναι προσαυξημένο κατά επιπλέον 5.000ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά την διάρκεια της παροχής καθώς και για ένα εξάμηνο πριν και ένα εξάμηνο μετά. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των κουπονιών (vouchers) που παρέχονται στους εργαζόμενους για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μέτρα στήριξης των συνταξιούχων

– Αυξήσεις από 1.1.2025 κατ’ εκτίμηση από 2,2% έως 2,5% σε περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις, για τρίτη συνεχόμενη χρόνια, ξεκινώντας από τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025 (καταβάλλονται Δεκέμβριο 2024).

  • Γίνεται πλέον κάθε χρόνο βάσει του θεσμοθετημένου αλγορίθμου (ημιάθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας).
  • Από το 2023, η σωρευτική αύξηση των συντάξεων αγγίζει το 13%.

– Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά – Περαιτέρω ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είναι δικαιούχοι των αυξήσεων των συντάξεων.

  • Αφορά 670.000 συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 1.600ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, καθώς και περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
  • Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το άθροισμα κύριων συντάξεων. 

  • Την τελευταία τριετία έχουν δοθεί επανειλημμένως έκτακτες ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους με ή χωρίς προσωπική διαφορά.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις