Κυριακή, 8 Σεπτ.
30oC Αθήνα

ΔΕΘ 2024: Όλες οι μόνιμες και έκτακτες παρεμβάσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΔΕΘ 2024: Όλες οι μόνιμες και έκτακτες παρεμβάσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Πακέτο μόνιμων και έκτακτων αυξήσεων στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθες (7.9.2024) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι μόνιμες αυξήσεις θα αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα τέκνων (Α21), ενώ οι έκτακτες αφορούν δικαιούχους διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν μία ενίσχυση πριν τις Διακοπές των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, οι μόνιμες παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

  • Ενίσχυση κατά 20 εκατομμύρια των επιδομάτων προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  • Απαλλαγή από φόρο (σε βάρος των εργοδοτών) των παροχών έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  • Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με αυτά των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  • Επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας (ΔΥΠΑ) ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη.
  • Αλλαγές στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με Μιλώντας στην ΕΡΤ, σήμερα η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε πως θα υπάρξουν στοχευμένες αυξήσεις στα τρία παραπάνω επιδόματα.

Οι έκτακτες ενισχύσεις έχουν ως εξής:

  • Καταβολή σε 767.000 δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού μιας επιπλέον δόσης του επιδόματος το Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, οικογένεια με 2 παιδιά που λαμβάνει επίδομα 112 ευρώ ανά δίμηνο, θα λάβει μία επιπλέον μηνιαία δόση 62 ευρώ στις διακοπές των Χριστουγέννων.

  • Καταβολή 200 ευρώ σε 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα δοθεί και σε 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Για παράδειγμα, ανασφάλιστος υπερήλικας που εισπράττει 387 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το ποσό των 587 ευρώ.

  • Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2024 σε 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Για παράδειγμα, δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που εισπράττει 216 ευρώ/μήνα, θα λάβει εκτάκτως το Δεκέμβριο το επιπλέον το ποσό των 108 ευρώ, δηλαδή θα λάβει συνολικά 324 ευρώ. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις