Site icon NewsIT

Δήμοι: Τι αλλάζει στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού ορισμένου χρόνου

05.09.2024 | 10:44
Δήμοι: Τι αλλάζει στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού ορισμένου χρόνου

Παύει να είναι προϋπόθεση η έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους προκειμένου να προχωρήσουν οι δήμοι σε προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών.

Αυτό προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου το οποίο έφερε σε δημόσια διαβούλευση προχθές (03.9.24) το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπληρώνοντας πως αρκεί η βεβαίωση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας κάθε δήμου για γίνει μία τέτοια πρόσληψη.

Αυτο εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες πως θα διευκολύνει τις προσλήψεις εκτάκτες προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι Ο.Τ.Α. επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών.

Ειδικά για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που αφορούν το αμέσως επόμενο ημερολογιακό έτος, εφόσον δεν υφίσταται εγκεκριμένος προϋπολογισμός του οικείου Ο.Τ.Α., η διαδικασία πρόσληψης εκκινεί με βεβαίωση του Προϊστάμενου της Οικονομικής Υπηρεσίας για την εγγραφή των σχετικών πιστώσεων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Κατά τ΄άλλα, σύμφωνα με την ίδια διάταξη συνεχίζουν να ισχύουν οι ρήτρες παλιότερου νόμου (νόμος 4765/2021, άρθρα 37 – 42) σύμφωνα με τις οποίες, προβλέπεται -μεταξύ άλλων – πως η διάρκεια της απασχόλησης του προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες μέσα σε συνολικό χρόνο 12 μηνών.

Στο κώλυμα οκτάμηνης απασχόλησης δεν συνυπολογίζονται ο χρόνος απασχόλησης με σύμβαση μίσθωσης έργου, ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθώς και ο χρόνος με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Στις διαδικασίες αυτές μπορούν να συμμετέχουν και υποψήφιοι που έχουν8 μήνες απασχόλησης μέσα σε συνολικό χρόνο 12 μηνών.

Οι υποψήφιοι αυτοί κατατάσσονται στους συντασσόμενους πίνακες μετά από τους συνυποψηφίους τους που δεν έχουν καλύψει 8 μήνες απασχόλησης σε συνολικό χρόνο 12 μηνών και προσλαμβάνονται μόνον εφόσον δεν είναι δυνατή η κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού προσλήψεων από τους προηγούμενους υποψηφίους.

Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες. Ο υπολογισμός του δωδεκαμήνου γίνεται με αφετηρία το τέλος της απασχόλησης για την οποία ο υποψήφιος πρόκειται να προσληφθεί και προς τα πίσω.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version