Παρασκευή, 8 Νοε.
16oC Αθήνα

Δημόσια περιουσία: Αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου του κεφαλαίου κοινωφελών ιδρυμάτων και ακινήτων

Δημόσια περιουσία: Αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου του κεφαλαίου κοινωφελών ιδρυμάτων και ακινήτων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Αποφασισμένη να αλλάξει το πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου σε ό,τι αφορά την δημόσια περιουσία με μία έμφαση στα ακίνητα του Δημοσίου, είναι η κυβέρνηση προωθώντας πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο τίθεται η δημόσια περιουσία και δη τα ακίνητα, στα οποία το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες σε σχέση με την αξιοποίησή τους.

Όπως επεσήμανε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προωθείται η πιο αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία του κεφαλαίου των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο ανέρχεται περίπου σε 1,12 δισ. ευρώ, και για το οποίο ήδη λειτουργεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τροποποιήσεις του νόμου περί κοινωφελών περιουσιών, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών.

Το πλαίσιο για τα διακατεχόμενα ακίνητα

Παράλληλα τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ ήδη έχουν θέσει σε διαβούλευση νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τα διακατεχόμενα ακίνητα, ενώ παράλληλα δρομολογείται η δημιουργία σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαδικασία παραχώρησης των κατεχόμενων ακινήτων, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Οι τροποποιήσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΟΙΚ αφορούν στα εξής:

  • Αλλάζουν οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης εξαγοράς. Συγκεκριμένα καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως τις 31.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως τις 31.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).
  • Προστίθεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
  • Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντός εξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα ενδιαφέροντος τους, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς.
  • Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.

Εξελίξεις με το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Τέλος, όπως είναι γνωστό, έχει ξεκινήσει και πάλι από τον Οκτώβριο η εκπόνηση του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, στο οποίο υποχρεούνται να καταγράφουν τα ακίνητά τους όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται προγραμματισμένες μηνιαίες διασκέψεις με εκπροσώπους όλων των φορέων, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου το οποίο διενεργείται εποπτεία και παρακολούθηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω της διαλειτουργικότητας με όλα τα Υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, που διαχειρίζονται ακίνητα, καθώς και τις Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ και ΕΤΑΔ ΑΕ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις