Site icon NewsIT

Δημόσιο: Το νέο καθεστώς μόνιμων προσλήψεων – Τι αλλάζει με τη μοριοδότηση της εντοπιότητας

05.09.2024 | 12:15
Δημόσιο: Το νέο καθεστώς μόνιμων προσλήψεων – Τι αλλάζει με τη μοριοδότηση της εντοπιότητας

Ένα νέο καθεστώς προσλήψεων στο δημόσιο φιλοδοξεί να φέρει το νομοσχέδιο το οποίο έφερε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών προχθές (03.9.24).

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στόχο έχει την ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας για την πρόσληψη υποψηφίων στελεχών του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους.

Επίσης φέρνει τη σύντμηση προθεσμιών σε όλο τον διαγωνιστικό κύκλο από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την κάλυψή τους.

Εξάλλου προβλέπει την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., την προσθήκη της δυνατότητας διαβεβαίωσης στη διαδικασία έναρξης της υπαλληλικής σχέσης αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης του ετησίου προγραμματισμού προσλήψεων του Δημοσίου για τα έτη 2024-2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022.

Πιο αναλυτικά:

  • Εισάγεται προθεσμία για τον ετήσιο καθορισμό των θέσεων προσωπικού που καλύπτονται από άτομα με αναπηρία σε κάθε φορέα του Δημοσίου, η άπρακτη παρέλευση της οποίας συνεπάγεται τον συνολικό αποκλεισμό του οικείου Υπουργείου ή Αρχής από τη συμμετοχή σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων του ίδιου έτους. Στόχος της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση του καθορισμού των προβλεπόμενων θέσεων για άτομα με αναπηρία από κάθε φορέα, προκειμένου να επιταχυνθεί ακολούθως και η κάλυψή τους.
  • Ενισχύεται η μοριοδότηση της εντοπιότητας για την πρόσληψη σε φορείς του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό που κατοικεί μόνιμα σε αυτούς και δεσμεύεται να υπηρετήσει επί δεκαπενταετία στον φορέα διορισμού του. Επιπλέον, η υποχρέωση υποβολής βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας αντικαθίσταται από την άντληση της σχετικής πληροφορίας από το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.
  • Εισάγεται η δυνατότητα μαγνητοφώνησης της ατομικής συνέντευξης για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και σύνταξης κοινής αιτιολογίας βαθμολόγησης από τα μέλη της Επιτροπής, εφόσον η βαθμολογία δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση. Στόχος της ρύθμισης είναι η σύντμηση του χρόνου σύνταξης των πρακτικών της συνέντευξης
  • Εισάγεται η δυνατότητα απόδοσης ενός τυχαίου αριθμού ανά προκήρυξη και σε κάθε υποψήφιο με σκοπό την επίλυση τυχόν ισοβαθμίας μεταξύ υποψηφίων, μετά από την εξάντληση όλων των προβλεπόμενων κατά περίπτωση κριτηρίων.
  • Αυξάνεται από πέντε σε δέκα έτη το απαιτούμενο διάστημα που πρέπει να έχει παρέλθει από τον διορισμό ή την πρόσληψη ενός δημοσίου υπαλλήλου, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων ίδιας ή κατώτερης κατηγορίας από αυτή στην οποία ήδη υπηρετεί.
  • Εισάγεται η δυνατότητα άντλησης, με μέριμνα του υποψηφίου, των δικαιολογητικών του που είναι ήδη καταχωρισμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο υποψηφίων του Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου να μην απαιτείται νέα υποβολή τους κατά την αίτηση συμμετοχής σε προκήρυξη κάλυψης θέσεων. Επιπλέον, σε περίπτωση υποβολής ψευδών δικαιολογητικών, ο υποψήφιος, πέραν του αποκλεισμού του από την τρέχουσα διαδικασία, αποκλείεται και από κάθε επόμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων για διάστημα πέντε ετών.
  • Εισάγεται κώλυμα συμμετοχής επί τριετία σε νέα διαδικασία κάλυψης θέσεων σε φορείς του Δημοσίου για όποιον, ενώ διορίστηκε, δεν αποδέχτηκε τον διορισμό ή παραιτήθηκε εντός δώδεκα μηνών από την πρόσληψή του.
  • Εισάγεται πρόβλεψη σχετικά με την προθεσμία δήλωσης της πρόθεσης αποδοχής ή μη του διορισμού/πρόσληψης και την αναπλήρωση των μη αποδεχομένων, μειώνεται από είκοσι σε δεκαπέντε ημέρες η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού υποψηφίου και μειώνεται από τριάντα σε είκοσι ημέρες η προθεσμία πρόσληψης ή διορισμού από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών. Επίσης ορίζεται ότι η τρίμηνη προθεσμία για τον έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας από τον υποψήφιο και εισάγεται απώτατο χρονικό όριο τριετίας για τη διαδικασία αναπληρώσεων σε μία προκήρυξη από επιλαχόντες, η οποία δημιουργεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.
  • Η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αποσυνδέεται χρονικά από τη δημοσίευση της προκήρυξης ενός γραπτού διαγωνισμού, προκειμένου να μπορεί να συγκροτηθεί και πριν από αυτή, ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την προετοιμασία του διαγωνισμού και ρυθμίζεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων του ΑΣΕΠ με την εταιρεία «Δ.Ε.Θ. – HELEXPO A.E.» για τη διενέργεια πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού.
  • Αυξάνεται από δέκα σε δεκαπέντε χρόνια η υποχρέωση παραμονής στον φορέα στον οποίο διορίζεται υποψήφιος, εφόσον κάνει χρήση της εντοπιότητας σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας, όπως αντίστοιχα προτείνεται και για την πλήρωση θέσεων με διαγωνισμό. Επιπλέον, η υποχρέωση υποβολής βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας αντικαθίσταται από την άντληση της σχετικής πληροφορίας από το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.
  • Εισάγεται η δυνατότητα μαγνητοφώνησης της ατομικής συνέντευξης για την πρόσληψη προσωπικού επί θητεία και σύνταξης κοινής αιτιολογίας βαθμολόγησης από τα μέλη της Επιτροπής, εφόσον η βαθμολογία δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση. Στόχος της ρύθμισης είναι η σύντμηση του χρόνου σύνταξης των πρακτικών της συνέντευξης.
  • Προβλέπεται η άντληση στοιχείων που αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία υποψηφίου από το φορολογικό μητρώο που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.
  • Διευκρινίζεται ότι το σύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, και όχι μόνο η υποβολή δικαιολογητικών, θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Η παροχή αποζημίωσης των στελεχών του Α.Σ.Ε.Π. για την απασχόλησή τους σε διαδικασίες πλήρωσης θέσεων επεκτείνεται και για εκείνες τις διαδικασίες που δεν διενεργούνται βάσει του ν. 4765/2021 αλλά βάσει ειδικότερων διατάξεων.
  • Προβλέπεται η κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022 με βάση τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας όπου αυτό προβλέπεται.
  • Εναρμονίζεται η οικεία διάταξη του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (ν. 3528/2007) ως προς την προθεσμία διορισμού (από τριάντα σε είκοσι ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού και, σε κάθε περίπτωση εντός τριών αντί τεσσάρων μηνών, όπως ισχύει σήμερα, από την έκδοση των πινάκων διοριστέων.
  • Μειώνεται, στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (ν. 3528/2007), από τριάντα σε δέκα ημέρες η προθεσμία κοινοποίησης της πράξης διορισμού στον διοριζόμενο, από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επιπλέον, εισάγεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης, αντί αποκλειστικά επίδοσης, εφόσον ο διοριζόμενος έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του κατά την υποβολή της αίτησής του.
  • Εναρμονίζεται η διάταξη του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (ν. 3528/2007) περί κατάρτισης υπαλληλικής σχέσης, με τη διάταξη του ίδιου Κώδικα για την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας, στην οποία ήδη προβλέπεται η εναλλακτική της διαβεβαίωσης αντί του όρκου για την ανάληψη υπηρεσίας.
  • Διευκρινίζεται, στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, ότι η δυνατότητα να επιλέξουν τη διαβεβαίωση αντί του όρκου οι διοριζόμενοι υπάλληλοι, δεν προϋποθέτει να δηλώσουν ότι δεν πρεσβεύουν καμία θρησκεία ή ότι πρεσβεύουν θρησκεία που δεν επιτρέπει τον όρκο και μειώνεται το διάστημα δυνατότητας ανάληψης υπηρεσίας από ένα μήνα σε είκοσι ημέρες.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version